– Detta är definitivt det största ”HBT-eventet” som någonsin skett i Albanien.
Det konstaterar Ulf Petersson som står bakom utställningen Article 1 och arbetet med The Unstraight Museum, ett levande projekt för att samla den icke-heterosexuella historien och samtiden.
Mellan den 13 maj och fram till i morgon söndag den 26:e har sex svenska utställningar och 2 lokalt producerade, Albanska, visats på Nationalhistoriska museet i huvudstaden Tirana.
Att utställningarna samlats just på det prestigefyllda museet berättar Ulf Petersson gör projektet ”extra unikt”.
I Tirana har Livrustkammaren bidragit med en utställning om Drottning Kristina, Polismuseet med sin utställning av historiskt beslagtagna bilder med homosexuella motiv, Tekniska museet om Stockholm Gay Radios historia, Historiska museet om synen på vad som är en familj genom historien, Nobelmuseet med sin utställning Insider/Outsider om konsekvenser av social utstötning och Riksidrottsmuseet om hbt-personer inom idrotten, ”Lufta vår smutsiga byk”.
Article 1 har utifrån FN-stadgan om alla människors lika värde samlat in albansk hbt-historia och det andar albanska bidraget har varit Kukafshehti (Hide and Seek) som berättar om hbt-rörelsens framväxt i landet.
Under de två veckorna har utställningarna kompletterats med en rad debatter, filmvisningar, manifestationer och seminarier, berättar Ulf Petersson
Projektet har arrangerats av hbt-rörelsen Aleanca Kundër Diskriminimit
të LGBT
i samarbete med The Unstraight Museum och med stöd av Svenska Institutet, Sveriges ambassad och Civil Rights Defenders.

Article 1 har tidigare visats i Sverige i samband med Europride 2008, Lettland, Serbien, Bosnien, Makedonien, Bosnien och i Ryssland.
– Förhoppningsvis kommer den även att visas i höst i Georgiens huvudstad Tbilisi, säger Ulf Petersson och berättar vidare.
– The Unstraight Museum arbetar med ett antal olika dokumentationsprojekt i Sverige och internationellt och kommer inom kort lansera det projekt som skall ersätta Article 1 och fortsätta den turnerande verksamheten. Detta projekt kommer både drivas i Sverige och internationellt.
– The Unstraight Museum och projektet Article 1 fick i dagarna Sveriges museers hederspris och vi är förstås superglada för det, säger han. Det är ett stort erkännande av Sveriges samlade museer av den verksamhet vi bedriver!



Mer om Unstraight Museum hittar du här