Fotografen Åsa Sjöström står bakom utställningen This Is Me, som i veckan har kommit till Stockholm som en del av Pride-programmet. På Adolf Fredriks kyrka nära Hötorget hänger hennes bilder på elva ickebinära transpersoner ihop med deras nära och kära.
Åsa berättar för QX att hon gjorde utställningen i samarbete med Svenska kyrkan inför World Pride 2021. Hon sökte transpersoner via sociala medier och fick stor respons – många ville vara med och berätta sina historier. This Is Me har tidigare ställts ut i Malmö och nu har bilderna hittat till Stockholm Pride.
– Av alla de här människor som är med är vissa flytande och vissa är fortfarande sökande. Min tanke är att det ska vara ganska enkla, men intima porträtt tillsammans med en person som har betytt mycket för dem under deras process. Några har valt sina syskon, eller en partner eller vän. Det har varit en väldigt rolig utställning att göra. Och fina möten.
Elva personer är fotade, och deras bilder kompletteras med intervjuer av journalisten Ida Persson Lännerberg. Åsa Sjöström är själv inte på plats i Stockholm, men hon hoppas att utställningen ska få besökaren att känna igen sig.
– Det är vanligt att man funderar över sin identitet i en tidig ålder. Jag hoppas man ska lära sig något av berättelserna från de här människorna vi har träffat. Alla dessa möten berörde mig på många olika plan. Jag mötte till exempel Melanie och Johanna, som var 17-18 och var sökande. Sen de blev ett par har de inte känt sig som varken en hon eller en han. Det hoppas jag att de som går på utställningen kan bära med sig. Jag hoppas man får tänka över att det finns många människor kring en som funderar på vem man är.
This is Adrian!
”När dysforin var som värst kände jag att ”jag orkar inte längre”. Jag försökte belasta ryggen fel så att jag skulle få ryggproblem och kunna gå till läkare och be att få en bröstförminskning. Jag gick till och med och hoppades på att jag skulle få bröstcancer.”
Det var under puberteten som obehaget inför den egna kroppen vaknade. Adrian stod inte ut med att ha bröst men önskade sig inte heller en penis. Efter möten med en kurator, en sexolog, en psykolog och sedan ytterligare en sexolog nämnde någon till slut ordet ickebinär och bitarna föll på plats.
”Den julaftonen låg jag och grät inne i gästrummet hos mina föräldrar. Och bestämde mig för att ge mig själv en julklapp. Jag skulle åtminstone komma ut inför mig själv.”
(Adrians berättelse är en del av utställningen This Is Me p Adolf Fredriks kyrka under Stockholm Pride-veckan)