– Det är en viktig text som sträcker sej långt vidare än det homosexuella temat, säger Timo Rissanen. Vi får ta del av en berättelse om humanism och medmänsklighet.
Han har själv översatt texten till finska och som frilansregissör säger han sig alltid ha tyck om att göra nya saker. Corpus Christi blev han bekant med redan i samband med uruppförandet i New York 1998 där den omgärdades av enorma protester och bombhot.
– Även om saker har förändrats sedan dess så är det fortfarande en brännande aktuell historia och jag kände att det här är Helsingfors Gayteaters grej.
I pjäsen där Jesus föds i 1950-talets Texas så viger han bland annat ett par av sina apostlar och just på premiärdagen, den 19:e mars så drar i Finland även kampanjen Ja2013 igång. Ett medborgarinitiativ för att få riksdagen att ta upp ett lagförslag om en jämlik äktenskapslag.
Så sent som i fjol fick premiären av Corpus Christi ställas in i Aten. Detta på grund av nynazisters och ortodoxa kristnas våldsamma protester mot den kontroversiella bilden av Jesus.
Några sådana protester är knappast att vänta i Helsingfors men Timo tror att uppsättningen säkert kommer att leda till diskussioner. Mcnallys Kristusgestalt godkänner inga gränser för kärleken och här hittar man även berättelsens kärna.
– Gud älskar oss oavsett hudfärg, kön eller sexualitet, säger Timo. Och Judas svek handlar egentligen om svartsjuka, då han inte får det han vill ha av Jesus.
13 skådespelare befinner sej hela tiden på scenen under den 1 timme och 40 minuter långa föreställningen som kommer att visas på Kulturarenan Gloria i Helsingfors och Timo börjar känna att bitarna börjar falla på plats.
Jag frågar till sist om hans eget förhållande till Gud.
– Det är lite tudelat, svarar han. Jag tror att det finns någon sorts högre makt, men känner mej inte tvungen att namnge den.
Uppdaterad 2019-09-19