– Det är en föreställning där ”Rocky” möter ”Medea” och ”Hem till gården” , säger Helena Sandström som spelar den lesbiska VD:n för Svensk Fågel.
För manus och regi står Gertrud Larsson som hyllats för sin förmåga att göra aktuell samhällssatir i uppsättningar som Asylshopping, Den flygande handläggaren och Avd 305. Helena Sandström har blivit något av en ”husskådespelare”, första gången de jobbade tillsammans var 2006 med föreställningen ”You give gay people a bad namne.” Nu är det dags att beskriva den svenska fågelindustrin berättar Helena Sandström för qx.se
– Pjäsen handlar om Monika (Lotti Törnros), en skånsk kycklingbonde som tillsammans med sin man Peter (Anna-Lena Efverman) föder upp en halv miljon slaktkycklingar om året. De har svårt att få ekonomin att gå ihop, men när Monika får hedersuppdraget att börja blogga åt branschorganisationen Svensk Fågel ser hon sin chans att marknadsföra gården och utvidga verksamheten. Men samtidigt som affärerna går allt bättre, så blir relationen med Peter allt sämre. Ett ägg som oväntat dyker upp kommer att slå en kil mellan dem för alltid.
Varför är den relevant idag?
– Vi lever idag i ett extremt konsumtionssamhälle där vi kräver maximal njutning till absolut lägsta pris. Vi konsumenter kräver att maten ska vara så billig som möjligt, men allting har ett pris. Någon måste betala i slutändan, och det blir djuren som får göra det. Vi vill få publiken att tänka till kring hur vi behandlar djur och även varandra.
Vad är det för rollkaraktär du gör?
– Jag spelar Anna-Maria Baldi, vd för Svensk Fågel. Man kan kalla henne en karaktär inom det klassiska rollfacket ”predatory lesbian”; eller ”rovlysten lesbian” på svenska. Det var inget karaktärsdrag som Gertrud tillskrivit rollen från början, det blev bara så efter att jag kommit in i repetitionerna. Det föll sig helt naturligt, så att säga. Vi var ett tag lite oroliga för att vi använder oss av klichéer, att folk ska tycka att vi bara reproducerar den gamla vanliga stereotypen av den onda, galna flatan. Men alltså, vad är roligast att spela? Lesbisk psykopat eller lesbisk ”girl-next-door”? Svaret är givet, om du frågar mig.
Hur har ditt förhållande till kycklingar förändrats sedan du började med pjäsarbetet?
– Ingen av oss medverkande är vegetarianer, men vi har blivit mer medvetna om köttkonsumtionens pris genom arbetet med föreställningen. Gertrud hade fågel när hon var liten, så hon äter inte kyckling, och man gör bäst i att hålla sig ifrån sånt när hon är i närheten. Jag har definitivt börjat laga och äta betydligt mer vegetarisk mat.
Världens lyckligaste kycklingar spelas på Stadsteatern i Stockholm 14 februari – 3 mars. Klockan 19.00.
Uppdaterad 2017-11-30