Svenska dokumentärfilmen “Searching for Sugar Man” som just nu hyllas världen över har toppat sin framgång genom att bli den första svenska film att tävla i Oscars-kategorin Bästa dokumentärfilm.
”Jag är berett på hårt motstånd”, sa regissören Malik Bendjellouls igår till DN i sin kommentar till att hans film nominerats.
En av de filmer som tävlar i samma kategori är David Frances “How to Survive a Plague”. France följer i filmen en grupp Act Up-aktivister åren innan bromsmedicinerna på allvar förändrat utvecklingen av aids-epidemin.
Även Kirby Dicks film ”The Invisible War” lyfter homofrågor genom att bland de fall av sexuella kränkningar inom den amerikanska militären som berättas om i filmen även ta upp lesbiska som utsatts.
Att 2012 inte bara varit ett stort år för dokumentärfilm, utan även ett år där hiv- och aidskrisen fått stor uppmärksamhet är förutom Jonas Gardells och David Frances insatser även amerikanske Jim Hubbards film ”United in Anger – A History of Act Up” ett tecken på. Den visas den 20 januari på Bio Rio i Stockholm i ett arrangemang av Cinema Queer där regissören själv deltar i en efterföljande diskussion ledd av Anna-Maria Sörberg med deltagande av QX Jon Voss, aids-aktivisten Cege Hedén.