Låtskrivaren och musikern Andreas Mattsson har varit med i indiegruppen Popsicle och duon Sweet Chariots och skrivit musik till bland andra Carola och Peter Jöback. Han komponerade också stycken för tv-serien Våra vänners liv och det var genom den produktionen som han blev tillfrågad att provskriva för Gardell-serien.
⁃ Jag hade jobbat med producenten Maria Nordenberg tidigare. Hon och regissören Simon Kaijser gillade mitt förslag, nåt sorts pianostycke som dom tyckte kändes bra.

Andreas Mattsson satte igång att komponera när stora delar av första avsnittet var grovklippt.
⁃ Jag tänkte att det här är fruktansvärt bra, att det blir stort och sorgligt. Det kändes tacksamt att få göra musik som ledsagar en i berättelsen.

Samtidigt var det utmanande för honom. Musiken skulle hänga ihop men inte kännas som en upprepning och styckena som han skapat i datorn skulle framföras av en riktig orkester.
⁃ Alla känner för serien, några har tänkt på musiken. Det är ett ganska bra betyg, att den inte står i vägen.
I filmen kompletteras Andreas Mattssons originalmusik med vissa tidstypiska låtar.
⁃ Det var roligt för mig, för jag var ett stort fan av Lustans Lakejer, så det var ett extra plus för mig. Det är bra när regissörer använder autentisk musik och inte försöker efterlikna något.

Musiken i serien kretsar kring tre teman som Andreas Mattson varierade beroende på scen. På soundracket är styckena döpta efter den del där de förekommer.
⁃ Jag tog repliker som låg närmast musiken. Där det inte fanns några repliker döpte jag musiken efter vilken scen det handlade om. Man kan följa handlingen om man läser spellistan, berättar han.

I den finns titlar som Bögringen, Ska du ut igen och Man får inte leva om sitt liv. En scen som grep tag i Andreas Mattsson extra mycket var den då den vuxne Benjamin gör ett besök i Rasmus hemby och möter hans släkting.
⁃ Det är den sorgligaste scenen i hela filmen, den när Holger dukar av. Det görs inte många tv-serier av den här kalibern. Jag är glad för att jag fick chansen.

Musiken till Torka aldrig tårar utan handskar finns på Spotify.