Under livets gång tar vi inte bara på oss kläder, utan också roller. Kläderna kan spegla vår könsidentitet, sexuell läggning, klass eller yrke – men skapar också vissa förutfattade meningar hos dem vi möter.

Med sin Pride-aktuella fotoutställning Alla är vi nakna vill fotografen Andreas Paulsson ”lyfta på den stigmatiserade klädridån och släppa människan bakom kulisserna fri”. Bilderna, som ställs ut på World Pride under denna och nästa vecka, visar upp modiga modeller både med och utan kläder. De är därmed såväl iklädda i, som avklädda av, sina roller.

Andreas har fokuserat på människokroppen i flera utställningar genom åren:

– Med just denna utställning vill jag svara på: hur skulle det vara att bara fota så enkelt som möjligt? Så här är vi. Vi är inget mer än bara en kropp. Jag har även gjort intervjuer med alla medverkande, och det kände jag har nästan varit mer naket. Det känns ännu mer som att komma in under skinnet på människor, när de börjar berätta om saker, deras tankar och förhållningssätt till kroppen eller kläder. Och det har varit så himla vackert.

Varje modell finns med på fyra bilder, framifrån och bakifrån samt med och utan kläder. Bilderna är printade i naturlig storlek och låter besökarna ”mingla runt” bland modellerna på utställningen. Till varje bild medföljer också ett citat.

– Detta är bara början. Jag ska fortsätta fotografera så utställningen blir större och större. Den här omgången är det 16 personer som är med. På utställningen kan man också välja att själv bli en del av den. Man kan bli fotad på World Pride och få vara med nästa gång den visas, berättar Andreas för QX.

Fotograf Andreas Paulsson ställer ut i Malmö
Och du är själv en del av utställningen?

– Ja, det stämmer. I tidigare utställningar har jag haft mitt fokus som fotograf, men i denna utställningen har jag valt att vara med. Alla är vi nakna, och det är jag med.

Hur känns det att öppna uställningen just under WorldPride?

– Det känns helt underbart faktiskt, lite pirrigt men mest härligt. Jag har tidigare ställt ut under Malmö Pride, men i år är det WorldPride och det känns i luften hos alla, det är stort. Själv är jag en del av HBTQIA+ samhället och det syns också i utställningen, då många av de tillfrågade också tillhör HBTQIA+ samhället och tar upp det i sina texter.

Utställningen visas mellan 12-22 augusti på Pride House (Malmö Live). Vill du också fotas naken för kommande utställningar så sker fotograferingen den 19 augusti – läs mer här.

Utställningen hittas på Pride House fram till 22 augusti