Lördagen den 24 september 1916 var det stor galapremiär på legendariska biografen Röda Kvarn i Stockholm. En biograf som idag blivit en shoppinglokal. Men då var det film som gällde i den läckert mörkrött dekorerade ståndsmässiga biografen. Filmen som visades var Vingarne, baserad på den danske författaren Herman Bangs roman Mikaël från 1904. En roman med ett homosexuellt tema.
På premiären fanns såklart skådespelarna Egil Eide (spelade konstnären Claude Zoret), Lars Hanson (spelade den unge målaren och modellen Eugène Mikael) och Lili Bech (spelade furstinnan Lucia de Zamikow). På plats var även Nils Asther som finns med i filmens något komplicerade ramhandling.
Den danskfödde skådespelaren Nils Asther var ”ogenerat” homosexuell och säkerligen stolt över att ha medverkat i Vingarne, som blev den första filmen att spegla homoerotisk åtrå. Regissör var den i Helsingfors födde Moshe ”Mauritz” Stiller, mannen som upptäckte Greta Garbo. Stiller var även han homosexuell och skrev manuset till Vingarne med den danske homosexuelle scenografen Axel Esbensen.
Filmens handling är i korthet ett triangeldrama där skulptören Claude Zoret söker en modell för sin staty Vingarne (i verkliga livet skapad av Carl Milles), med den grekiska legenden om Ikaros, vars vingar bränns av solen, som förebild.
Claude förälskar sig i Mikael som i sin tur förälskar sig i den sköna furstinnan Lucia de Zamikow. Allt slutar i tragedi och elände.
Men, homosexuell åtrå skildrades för första gången i världhistorien på filmduken. 1924 gjordes ännu en filmatisering av boken Mikaël i Tyskland av den danske regissören Carl Th Dreyer.
Men Mauritz Stiller var alltså först.
Och det i en tid då många öppna homosexuella verkade inom svenskt konst- och kulturliv, trots att sexuella kontakter mellan personer av samma kön var förbjudna fram till 1944.
Efter en mindre lyckad tid i USA, där Stillers ”fynd” Greta Garbo gjorde stor succé, så återkom Mauritz Stiller till Sverige 1928, 45 år gammal och sjuklig. Han dog samma år. Du kan hylla hans gärning genom att lägga en sten på hans grav på den judiska Norra begravningsplatsen i Solna.