– Det är fantastiskt, det är en av världens bästa pjäser. Den är rik, rolig, rörande och viktig.

Angels in Amerika skrevs för 20 år sedan av Tony Kushner och handlar om den unge Prior som lever i 1980-talets New York. En stad där aids drabbar homosexuella, hemlösa och stjärnadvokater. Prior har själv fått dödsängelns kyss och hans pojkvän lämnar honom.

Under året har Ola Rapace gestaltat Prior, men i vår ska han spela in en film. Frågan gick då till Albin Flinkas om han kunde ta över rollen. Det var en dröm som gick i uppfyllelse för Albin som varit avundsjuk på ”Angels”- ensamblen, när han själv spelat i Hair.
– Ola Rapace kan med gott samvete spela in sin Bondfilm. Han är glad att han fick ledigt. Jag är glad att han fick ledigt. Alla är glada, utom möjligtvis de som vill se en halvnaken Ola på scen. Jag har inte hans pansarvagnsfysik, men hoppas det ska finnas något att glädjas åt ändå, skrattar Albin.

Pjäsen har nypremär den 8 januari och just nu består Albin Flinkas tillvaro av textmemorering. Sammanlagt där det över 6 timmars speltid och han konstaterar att det är det närmaste scenskräck han kommer, all text måste flöda som ett rinnande vatten. Något han ser fram emot är att spela mot sin forne klasskamrat och bäste vän, Emil Almén, som nu gestaltar Priors pojkvän.
– Gaykvoten går upp i ensemblen nu när jag kommer in, det tycker jag är bra. Standard inom branschen, och framförallt inom filmen, är annars att straighta skådespelare spelar gay-huvdrollerna och de riktiga bögarna få vara fjollan som bli mördad i något dike redan i förtexterna. Att få göra en huvudroll i genrens största verk är såklart väldigt hedrande.

Ok, du tar över rollen efter Ola Rapace. Han springer ju runt i kalsonger i föreställningen, får du ta över dem?
– Ja, och de passar också oväntat bra!

Läs även:

Ola Rapace gör en drömroll ikväll: ”Jag var absolut inte homofob, men…”


Poetisk och ömsint ”Angels in America” gav mersmak