Vid höstens klassiska auktioner har finns några godbitar att tipsa om för den inbitne homosamlaren! Först och främst är Carl Milles staty ”Vingarna” ett måste för den som i sitt hem vill föreviga ett stycke svensk homohistoria. Den 59 cm höga statyn i svartpatinerad brons är daterad 1947, numrerad No 8.
Verket finns dock med redan 1916 i världens första film med homotema, svenska ”Vingarne” i regi av Mauritz Stiller. Konstnären Claude Zoret (spelad av Egil Eide) är besatt av den unge mannen Eugène Mikael (spelad av Lars Hansson).
Filmen bygger på boken Mikaël av danske författaren Herman Bang och manuset skrev av danske Axel Esbensen tillsammans med Mauritz Stiller. I ramhandlingen spelar den av Stiller upptäckte och sedemera mycket populäre skådespelaren Nils Asther. Så för att göra homokopplingen tydligt; Herman Bang, Axel Esbesen, Nils Asther och Mauritz Stiller var alla homosexuella och filmen är ett utslag av den livaktiga homokultur som fanns i Stockholm kring förra sekelskiftet. Det är hög tid att denna spännande period lyfts fram mer!
Carl Milles staty Vingarna finns på Millesgården. Den står även staty i Göteborg (utanför Konstmuseet) och i Stockholm (utanför Nationalmuseum och Waldemarsudde) liksom i Uplands nations trädgård i Uppsala. Och 2008 gick en 59 cm staty under klubban på Auktionsverket för 72 000 kronor. Denna gång är utropet 80 – 100 000.

Jörger von Tollet, Drottning Kristina

På Bukowskis i Stockholm finns även ett porträtt av Drottning Kristina. Österrikaren Jörger von Tollet gjorde verket 1657. Det är 38,5 x 26,5 cm och sitter i en äldre ram som anges möjligen vara samtida. Utrop 150 – 175 000 och kan bli en prydnad i ett lesbiskt hem med klass och stil!
För den som samlar mer utifrån konstnärens läggning än själva motivet kan jag tipsa om ”Högsommarnatt” (Vy mot Årstaviken)” av Eugène Jansson. Olja på duk, 89,5 x162,5 cm. Apropå Vingarne och den spännande tiden runt förra sekelskiftet är just Eugène Jansson ännu ett exempel på den livaktiga homokulturen i Stockholmstrakten.
Och för att ytterligare förstärka denna tids högprofilerade homokultur kan Gösta Adrian Nilsson nämnas. På Uppsala Kvalitétsauktion är det dock ett mycket senare verk, visat på Liljevalchs 1958, som går under klubban. ”I öknen” heter det, blandteknik 22 x 32 cm och har ett utrop på 15 – 20 000, vilket gör det överkomligt för den som bara måste ha en GANi sitt hem! Vilket innebär i princip alla som är intresserade av svensk konst.

Robert Wilhelm Ekman, SANKT SEBASTIANS MARTYRDOM.

I Helsingfors har Bukwoskis klassiska auktion två verk som bör spanas in för att pryda homohemmet. Dels, såklart, allas vår husgudinna Tove Jansson vars ”Vargar i vinternatten”, blandteknik 34 x 46 cm har ett utrop på 1 200 – 1 500 Euro. Och så Robert Wilhelm EkmansSankt Sebastians martyrdom”, olja på duk 80 x 54 cm daterad 1832. Hur det står till med den finländske målarens amorösa preferenser vet jag inte, men att Sankt Sebastian blivit till homosexuellas skyddshelgon är ett faktum även om få egentligen förstår kopplingen. Det som nämns är dock pilarnas penetration, att han var de sjukas skyddshelgon och fick sin status bland homosexuella under sjukdomsklassificeringens tid och så kanske framförallt för de ofta lätt erotiserade bilderna av den nakne unge adelsmannen från Narbonne. Ekmans målning har ett utrop på 2 500 – 3 000 Euro.

Madeleine Pyk, På stranden

På auktionskammaren i Uppsala, där det är kvalitet och inte klassiskt som är temat, finns en fin Madeleine Pyk. ”På stranden” är en olja, daterad Nice – 86 och avbildar två kvinnor som från stranden nedanför La Promenade des Anglais tittar ut över Medelhavet! 47 x 39 cm, utrop 8 – 10 000. I Uppsala hittar du även fler Pyk, liksom två Lars Lerin

Har man samma queera blick på klassisk konst som Matts Leiderstam och Pär Wizén så lär utbudet av ”homokonst” vara större vid auktionerna än jag tipsar om, såväl hos Bukowskis som hos Auktionsverket och Uppsala Auktionskammares kvalitétsauktion.

I Helsingfors startar visningarna på Bukowskis 2 december med auktion 14 -15 december
På Bukowskis i Stockholm börjar visningen 30 november med auktion 6 – 9 december.
Auktionsverket visar från 25 november med auktion 6 – 8 december.
Uppsala Auktionskammare visar från 26 november och auktionerar 6 – 9 december.