Förbjuden kärlek (Circumstance) berättar historien om de båda tonåringarna Atefeh och hennes bästa vän Shireen. Tillsammans utforskar tjejerna Teherans regimkritiska undergroundkultur och inleder dessutom en lesbisk kärleksrelation. I samma veva återvänder Atefehs bror, som varit på drogavvänjningsklinik, och lierar sig med moralpolisen. Han förkastar genast sin systers sexualitet och blir besatt av att försöka ”rädda” henne. Syskon-en, som stått varandra väldigt nära står helt plötsligt väldigt långt ifrån varandra och dras in i ett farligt spel.
Förbjuden kärlek är regisserad av Maryam Keshavarz som begår regidebut. Och filmen har hyllats världen över.
– Det var viktigt för mig att Förbjuden Kärlek inte bara skulle handla om en sak. För även om man antar att de här två kvinnorna är queer, så är det bara en av de identiteter de förkroppsligar i filmen. De är också del av en familj, eller av skolan, där de tvingas interagera med omvärlden. Jag ville inte att filmen bara skulle handla om flickorna utan om en familjs kamp, och hur de hamnar i ett svårt dilemma när två syskon väljer olika riktningar i livet, säger Maryam Keshavarz till flatsajten afterellen.com.
Förbjuden kärlek går underbart nog upp på svenska biografer den 2 december.
En film som tyvärr inte går upp på bio är We Were Here. Den handlar om hur det gick till när AIDS drabbade San Franscisco i början av åttiotalet. Filmen berättar om hur hårt gaycommnityt drabbades och är tänkt att ge en form av upprättelse till alla de som stod maktlösa då den så kallade ”gaypesten” tog deras liv, deras familj, vänner och bekanta. 15 000 människor i San Franscisco beräknas ha dött i AIDS. Filmen visar en del av vår historia som alla bör att ta del av.
Tyska filmen Romeos handlar om tjugoårige Lukas som föddes som tjej och genomgår en hormonbehandling så att han äntligen får leva i en mans kropp. Han flyttar från landet till Köln där hans snabbt blir en del i stadens gaycommunity. Snart faller han för playern Fabio och han vet inte hur han ska berätta om sitt förflutna då Fabio besvarar känslorna… Romeos är från 2011 och är en humoristiskt varmt berättad kärlekshistoria ur ett FTM-perspektiv. Missa inte!
Sedan vill vi uttrycka vår glädje för att festivalen valt att visa ytterligare en bra film på T-temat: Becoming Chaz. Vi har tidigare uppmärksammat dokumentären om Chers son Chaz Bono som genomgått en resa från att vara dottern Chastity till att bli sonen Chaz. Filmen berättar på ett starkt och rakt sätt hur Chaz själv, hans flickvän och familj hanterar resan med hormoner, bröstoperation och allt annat som hör till Chastitys försvinnande och Chas tillblivande. Till HBT-sajten pinknews säger Chaz om sin resa:
– Jag visste inte vad en transperson var när jag var 13. Jag visste vad det innebar att vara homosexuell, och när jag kom i puberteten och förstod att jag drogs till tjejer så antog jag att det betydde att jag var lesbisk. Jag antog att många flator kände som jag, och önskade att de var killar. Jag var runt 30 när jag förstod att det inte var alls så lesbiska definierade sig. Det var så en transperson definierade sig.
Dessutom visar Stockholm Filmfestival The advocate for Fagdom, en dokumentär om den legendariske queercore-regissören Bruce LaBruce, konstikonen som slåss mot fördomar i vårt samhälle, och polska Suicide Room, om bisexuelle Dominik som fastnar i ett sektliknande nätcommunity där användarna planerar självmord. Regissören och manusförfattaren Jan Komasa skildrar på ett vettigt sätt en stor ungdomskultur utan att moralisera.
Mer info om datum, tider samt biljetter på stockholmfilmfestival.se
Uppdaterad 2018-11-02