I regi av Philip Zandén gestaltas Hanoch Levins, en av Israels ledande och gränsöverskridande dramatiker, berömda verk. Här ställs stora frågor kring tro och vantro, kärlek och skapande. Och om att trots alla lockelser och hot aldrig vända sig från det man tror på.
Den bibliska berättelsen handlar om en man som prövas av Gud genom han fråntas sina rikedomar, sina barn och sin hälsa. Hen blir sur på Gud såklart men berättelsen slutar med att han till slut förstår att man måste sätta sin lit till Gud trots att det går en illa i livet.
När pjäsen om Job hade sin premiär i Israel 1981 blev det stor skandal då Job i en scen är naken och som led i romersk tortyr sitter uppsatt på en påle och där sitter han sedan till pjäsens slut. Debatten om pjäsens olämplighet fördes till och med i det israeliska parlamentet Knesset.
Philip Zandéns uppsättning vill ta upp vikten av att bryta konventioner och låter en av de nattsvarta berättelserna i Bibeln locka till skratt. Zandén skriver om sin uppsättning: ”I ett kulturklimat som vårt, där moraliserande trender och koncensustänkande styr, är pjäsen ett kraftfullt bud på ett mer komplext och fördjupat seende. Den problematiserar och blir en protest mot förenkling och åsiktsfötryckande rättrådighet.”.
Uppdaterad 2016-12-13