QX-medarbetaren och författaren Nicolas Jacquemot har skrivit boken ”Konsten att umgås med alla”, och han hjälper alla som vill att ens sociala samvaro ska löpa mer friktionsfritt.
Hur fick du idén till boken?
– Jag har alltid varit fascinerad av mänskligt beteende och hur vi påverkas av andra människor och vår kultur. På universitetet kastade jag mig över ämnen som handlar om människor: etnologi, socialpsykologi och sexologi.
Varför behöver vi sociala rättesnören?
– För att man dagligen hamnar i nya situationer som kräver social kompetens. Som första dagen på universitetet, eller om man är helt själv på ett mingel. Och när man ska ge och ta kritik till kollegor.
I vilken grad tillämpar du själv det du skriver om?
– Jag försöker tänka på att vara utåtriktad och intresserad av andra när jag är på fest. Jag brukar också påminna mig om att ”tala är silver, lyssna är guld”.
Brukar du göra bort dig?
– Mina egna misstag har faktiskt blivit stoff till många ”Så ska du inte bete dig”-tips i boken. Men numera brukar misstagen mest handla om att jag är för lat och bara pratar med folk jag redan känner. Och så pratar jag sjukt högt ibland. ”Varför skriker jag?”, liksom.
Finns det särskilda uppförandekoder som bara gäller exempelvis i queervärlden, vad skulle det kunna vara i sådana fall?
– Nja, det vet jag inte. Men det är klart att alla grupper har sin kultur och sina koder. Det kan vara en viss humor eller jargong. Jag tror att queers överlag har ett ganska rättframt och socialt sätt.
Exklusivt för qx.se ger Nicolas Jacquemot tre råd krint vardagssituationer.
Situation 1. Du ska komma ut som homo-, bi- eller trans på jobbet.
Nicolas tipsar: Gillar du uppmärksamhet så samla alla och berätta det, kanske på en afterwork. Vill du skoja till det så bär en ”Jag är gay”-tröja eller spela ”I’m coming out”. Vill du göra det mer nedtonat så ta det med dina närmaste kollegor. Uppmuntra dessutom folk att komma och fråga saker.
Situation 2. Du är på krogen. In kliver drömragget som du spanat in i flera månader.
Nicolas tipsar: Vad du än gör så stå inte och vänta på att bli ”upptäckt”. Invänta ett lämpligt tillfälle och gå fram och säg ”Hej, jag heter Anders” eller ”Tjena, har du kul ikväll?”. Se till att ha uppföljningsfraser på lager så att du kan hålla igång konversationen, typ ”Vad jobbar du med?” Om du märker att den andra gillar att snacka, fråga om du får bjuda på en öl.
Situation 3. Du är på en heterodominerad middag där någon säger: ”Är det inte märkligt att bögar och flator får gifta sig och adoptera barn?”.
Nicolas tipsar: Det kan vara frestande att svara: ”Är det inte märkligt att HETEROS får gifta sig och skaffa barn?”. Men: Är det här rätt tillfälle för en het diskussion? Kommer du att kunna ”omvända” den andra? Hur kommer värden att känna om folk blir ovänner? Kolla in hur andra gäster reagerar och bestäm om du vill ta debatten.
Uppdaterad 2024-11-15