Författaren Minna Lindberg har skrivit barnboken ”Allan och Udo” som kommer ut i höst. Den handlar om två gamla herrar som älskar varandra. Hon skrev boken eftersom hon blev arg på Kristdemokraternas Päivi Räsänens uttalanden om homosexuella.
– Då jag hörde snacket ville jag svara och reagera, sa hon.
– Kanske postar jag ett exemplar åt Räsänen.
I panelen fanns även Emma Juslin som gett ut böckerna ”Ensamma tillsammans” samt ”Frida och ”Frida”, författarna Lotta Lundberg, som skrivit ”Skynda, kom och se” författaren samt kolumnisten och Monica Ålgars. Moderator var Pappers chefredaktör Jeanette ”Peppe” Öhman.
– Hbt-kärlek i romaner är inte längre så chockerande, sa Lotta.
– Men i barnböcker väcker de nog känslor.
Enligt Emma är kärlek svårt att beskriva då det lätt blir stereotyper. Men något moraliskt ansvar tycker hon inte att man har som författare.
– Moral och konst går inte att kombinera. Böcker finns för att visa ett annat perspektiv.
När ”Frida och Frida” gavs ut 2007 kändes det för Emma som att själv komma ut ur skåpet.
Vad gäller Lottas romaner om lesbisk kärlek tror hon de skulle ha tagits emot annorlunda om de kommit ut idag och inte före ”Fucking Åmål eller Efva och Evas offentliga kärlekshistoria.
– Och en 50-årig man som äntligen kommer ut ur såpet borde läsa boken ”Spela roll”.
Även om hbt-kärlek i litteraturen inte är så chockerande så finns det ändå fördomar idag. Då Minna intervjuades i Hufvudstadsbladet angående ”Alan och Udo” så tyckte hennes mamma att det var besvärande och frågade sin dotter om det nu var nödvändigt.