Frossa i helgens homofilmer

– Det händer mycket positivt i filmsverige så nu kan man nästan välja och vraka bland kortfilmer med hbt-tema. Än så länge återstår det dock en del att göra när det gäller långfilmerna, berättar Jan Göransson som är presschef på Svenska Filminstitutet.

Han är en av initiativtagarna till queerfilmshelgen. Tillsammans med genusvetaren Tiina Rosenberg, Kino i P1-programledaren Roger Wilson och filmdoktoranden Ingrid Ryberg har han satt ihop ett program med både nytt och gammalt.

– Den här typen av filmer måste visas. Vissa går upp över hela världen men inte i Sverige och det vill vi ändra på. Det borde alltid finnas sektioner på filmfestivalerna i Stockholm och Göteborg för de här ämnena, önskar Jan Göransson.

Öppningsfilm är dokumentären the Celluloid Closet, som handlar om hur homosexualitet gestaltats på film från 1800-talet och framåt. Tony Curtis, Shirley MacLaine och Whoopi Goldberg är bara några av de medverkande i filmen. Efter visningen leder Roger Wilson ett samtal om utvecklingen i filmbranschen efter 1995.

– Mitt jobb är att kolla in vad som hänt efter det. Vilken bild ges av hbt-personer och på vems villkor? Jag undrar om homosexuella alltid måste dö på slutet för att kunna nomineras till en Oscar, säger Roger Wilson.

Han vill undersöka vilka sidor av homolivet som varken Hollywood eller svenska filmare vill veta av. Sedan är det bara att konstatera att vissa filmer har gjort stora genombrott, som Brokeback Mountain och Patrik 1,5. Personligen tycker han att tv-serien L-word är det bästa som producerats när det gäller hbt-liv. Samtidigt undrar han vad som kommer sedan.
– Mitt snack efter filmen kommer att handla om allt från ”Philadelphia” till ”Modern Family” och vad som hände däremellan‬!



Läs även: ”Mini-Pride” startar i Stockholm i veckan!