Den kärleksfulla våren i huset på Hornsgatan inleds med att en viss Figaro skall ställa till med bröllop. Med Wolfgang Amadeus Mozarts toner tas tiljorna i besittning av framtidens röster i ett samarbete med Högskolan för Scen och Musik i Göteborg. Figaros Bröllop är en komisk opera full av förvecklingar, skratt och överraskningar. Men kärleken hittar trots irrvägar och helomvändningar såklart fram till slut, förmodligen beroendes på Mozarts vackra musik. Trots att verket inte var någon succé när den uruppfördes i Wien för över 300 år sedan har det blivit en av den gode Amadeus allra mest spelade operor tillsammans med Trollflöjten och Don Giovanni.

Den internetbaserade filmbibeln International Movie Data Base (www.imdb.com) låter varje år sina läsare utse världens bästa film. Och varje år är det Stephen Kings Oscarsbelönade fängelsedrama ”Nyckeln till Frihet” som vinner. I den finns en berömd scen där Tim Robbins barrikaderar sig på ett av fängelsedirektörens kontor och i högtalarsystemet spelar ett stycke ur Figaros bröllop för internerna – som givetvis alla blir tysta och allt stannar. Kanske förklaras Mozart och Figaros Bröllop bäst med Morgan Freemans ord från filmen:
– Jag har ingen aning till denna dag vad de två italienska damerna sjöng om. Sanningen är att jag inte vill veta. Vissa saker lämnas bäst osagt. Jag vill tro att de sjunger om något så vackert att det inte kan uttryckas i ord och gör att ditt hjärta värker på grind av det. Jag säger dig, de rösterna steg högre och längre än någon annan på en grå plats någonsin vågar drömma. Det var som om en vacker fågel flög i vår grå lilla bur och upplöste murarna, och bara för den kortaste stund kände sig varenda man på fängelset fri.

Den 15:e mars går ridån upp och det är det din tur att känna dig fri.

Emilia Feldt (Adina) och Martin Rask (Belcore) i Kärleskdrycken

Redan dagen därpå står nästa premiär. Där Figaros Bröllop slutar tar Donizettis romantiska komedi ”Kärleksrycken” vid. Tillsammans med Operahögskolans avgångsklass vill regissören och Folkoperans grundade Claes Fellbom ”bjuda på droppar som får hjärtat att yla”.

Trots att den gode konstnären Nemorino klämmer i med en av operavärldens allra mest smäktande tenorarior (Una furtiva lagrima – En stulen tår) befäster verket att snälla pojkar inte får kyssa vackra flickor. Snälle Nemorino brädas av den snygge militären Belcore, och inte förrän han häver i sig en påstådd kärleksdryck vänder framgångarna. Inte på grund av själva elixiret, utan för att han lyckats sälja ett konstverk och blivit rik på kuppen. Först då vill hans älskade Adina ha honom, vilket också befäster att det sexigast på en man till slut ändå är en fet plånbok.

Båda verken handlar om hur vi förhåller oss till kärleken; förr, idag och i framtiden. Folkoperan har tagit fasta på ämnet och erbjuder 20 % rabatt på biljettpriset till den andra föreställningen om man vill avnjuta båda – ett litet, men första steg till en fetare och sexigare plånbok. Music Mestro!