Under onsdagskvällen släpptes ännu en bok om det nya riksdagspartiet Sverigedemokraterna. Det är journalisterna Annika Hamrud och Elisabet Qvarford som under ett halvår följt ledande i partiet liksom sympatisörer.
– Vår förhoppning är att man skall se att detta är en bok där vi faktiskt låter Sverigedemokrater komma till tals, svarade Annika Hamrud på Ulrika Larssons fråga om hur de tror att boken kommer tas emot med tanke på de många böcker på liknande tema som nyligen släppts.
De två underströk att de även valt att inte titta historiskt utan mer på hur partiet formulerar sig idag. Ett språkbruk som skiljer sig från det vi lärt oss känna igen från såväl 80-talet som 30- 40-talen, men som i grunden handlar om samma syn på nation och etnicitet.

Annika och Elisabet intervjuades av Ulrika Larsson vid bokreleasen på onsdagskvällen

Redan innan boken släppts är det omslaget, designat av Fuldesign, som väckt mest ilska hos de som boken handlar om. Dockan i Sverigedräkt och hijab är ungefär lika provokativt för ”nationalister” som Muhammedteckningar är för bokstavstroende muslimer.
Vid bokreleasen underströk Elisabet Qvarford och Annika Hamrud att den värld de beskrivit skiljer sig avsevärt från livet och värderingarna på Södermalm, där de flesta närvarande vid releasefesten på Hornstullstrand hade sin hemvist.
– Det är viktigt att läsa och förstå hur man tänker och resonerar i de här grupperna, menade Elisabet Qvarford.
De sex månaderna med Sverigedemokrater var inte helt enkla kunde man förstå. De valde att inte argumentera utan låta de intervjuade tala fritt. Något som med jämna mellanrum skapade många återhållna känslor och stor frustration.
– De var tur att vi hade varandra under den här tiden, sa Annika Hamrud.
Under sin researchtid fick de smeknamnet ”damerna” i SD-kretsar, ett epitet de tror kan ha ändrats efter att boken släppts
– Idag är vi nog mer kärringarna, sa Elisabet Qvarford med ett skratt.


Annika och Elisabet intervjuades av Ulrika Larsson vid bokreleasen på onsdagskvällen

Svensk, svenskare… i QX Shop