I nya filmen ”Maos Last Dancer”, som har premiär på fredag, ser vi den vackra Chi Cao i rollen som den kinesiska balettdansören och megastjärnan Li Cunxin. Filmen, som är baserad på en verklig berättelse, handlar om den unga balettdansörens liv och den kamp han tvingades föra mot det strikta kommunistiska Kina för att få stanna i USA på 80-talet.

Filmen följer Lis liv från hans fattiga uppväxt i Kina, via hans möte med den amerikanska danskompaniledaren Ben Stevenson som skulle ta Li till USA och där göra honom till megastjärna, till det kaotiska politiska drama som följde då Kina vägrade låta Li stanna i USA, rädda för att förlora en av sina kommunistbröder till kapitalismens USA. Ett politiskt drama som varade i flera år och innefattade såväl toppolitiker som stjärnadvokater.

Chi Cao som Li Cunxin

I filmen ser vi Chi Cao i rollen som den blygsamma och tillbakadragna balettdansören och Bruce Greenwood i rollen som den lätt smygbögiga Ben Stevenson, som inte bara tar Li till drömmarnas land utan också agerar som Lis amerikanska fadderförälder och tillika ”sugar daddy”. Allt samlat till ett uttryck för den kamp mellan kommunism och kapitalism som följer filmen rakt igenom.

Filmen är baserad på Li Cunixins bästsäljande självbiografi.

”Maos Last Dancer” har premiär på fredagen den tredje september.