Före detta QX redaktören och krönikören Mats Strandberg vann pris på Gaygalan i år för Årets Bok. Priset delas utav Hollywoodfrun Maria Montazami som hade vissa problem att komma ihåg bokens titel.
Hur var det nu Mats, ”Halva” eller ”Delade liv”?
– Hahaha. ”Halva liv”! Men jag kanske borde skriva en uppföljare bara för att kunna döpa den till ”Delade liv”…
Hur var det att ta dels ta emot priset och dels se sig själv på TV?
– Att ta emot priset var helt fantastiskt. Att QX-läsarna röstade fram den är lite som att äntligen få ett erkännande från familjen. Och som jag sa i inledningen av mitt lilla tacktal: bara att höra Maria Montazami säga mitt namn var ju ett pris i sig. Däremot har jag faktiskt inte sett avsnittet där jag tar emot priset. Gillar inte att se mig själv på tv.
Vad har du fått för reaktioner på boken?
– Helt fantastiska. Framför allt när det gäller 50-talsdelen, det är den som slår an mest känslomässigt tror jag. Och just reaktionerna jag får från hbt-världen bekräftar det jag själv kände när jag researchade och skrev boken: att man saknat en roman som berättar lite om hur vi kunde ha haft det om vi varit födda 50-60 år tidigare. Det är trots allt inte så länge sen, men det var en helt annan värld de levde i.

Något brev eller mail som gjort extra intryck?
– Främst är det några mail och ett handskrivet brev där folk berättat sina egna historier. Jag tror inte att vi idag kan riktigt fatta vilket mod som krävdes för att kunna vara sitt sanna jag. Det gäller inte bara bögar och flator utan alla som av någon anledning inte passade in i mallen. Och det finns oändligt mycket sorg i historierna om de människor som inte klarade av att stå emot trycket.
Har Maria fått ett eget signerat ex?
– Nej, kan inte du ge mig hennes adress om du har den? Skulle gärna skicka den till henne. Särskilt som hon signerade mitt QX-pris. Med sitt läppstift!
Blir det en uppföljare?
– Nej. Möjligtvis om jag kommer på en så bra historia att jag inte kan hålla mig, men inte för sakens skull. Jag tycker den slutar precis där den ska sluta.
Vad ska du göra i sommar?
– Jag kommer nog mest att vara hemma i Stockholm. Jag är mitt uppe i jobbet med första boken i en tonårstrilogi, och det är så kul att jag inte riktigt vill vara ledig från det…