Den röda tråden är annars, som namnet antyder, mentorskap – hur konstnärer ur olika generationer samarbetat, inspirerats och lärt av varandra. Den mest namnkunniga av dessa, som även är på plats för vernissagen, är den forne REM-sångaren Michael Stipe.

Curator för utställningen är New York-bon Rick Herron som var en av personerna bakom fjolårets uppmärksammade utställning på Spritmusen om Keith Harings betydelse för dagens konstscen. Visst kan man se ekon av Haring även på denna utställning, och självklart även av Andy Warhol.

– Warhol är på något vis ”gudfadern” när det gäller New Yorks moderna konstscen, och en person alla konstnärer måste förhålla sig till oavsett om de inspirerats av honom eller vill ta avstånd från hans idéer, säger Rick Herron.

Vi träffas dagen före vernissagen i en vacker gammal privatvåning ovanför den populära restaurangen Nosh and Chow i centrala Stockholm. Här har CFHILL Art Space huserat sedan april i år.

Rick Herron har genom sitt vida kontaktnät inom New Yorks konstscen fått till en imponerande samling verk av de mesta skilda karaktärer och tekniker, men som har det gemensamt att alla är gjorda ur något slags queerperspektiv. Och så är alla till salu, för den som har råd vill säga.

En röd tråd är också mentorskap, och det finns till och med ett mentor-program i New York som unga oetablerade konstnärer kan söka sig till och då bli ihop-parade med en mer erfaren konstnär.

Den för oss svenskar mest kända av de medverkande konstnärerna är Michael Stipe som var sångare i Georgia-bandet REM, och som jag först inte känner igen på grund av hans stora skägg. Numera har han lagt sin artistkarriär på hyllan och ägnar sig mest åt bildkonst, men ibland integrerar han musik i sina verk – som exempelvis i videohyllningen han har gjort till sin mentor konstnären John Giorno.

– John har alltid inspirerat mig som konstnär så jag frågade om han ville ”sitta för mig” och han sa ja, berättar Michael Stipe och tillägger:
– Jag har under hela min karriär sysslat med bildkonst vid sidan av musiken, även om inte har varit särskilt känt.

Saknar du inte tiden som rockstjärna?
– Självklart gör jag det, men var sak har sin tid. Och det finns ju över 30 år av REM:s musik att lyssna på…

Några av de andra namnkunniga konstnärerna på utställningen är Hunter Reynolds, Tad Beck, Elijah Burger, Jayson Musson, Jacolby SatterwhiteVincent Tiley, Conrad Ventur och Caroline Wells Chandler.

Bakom CFHILL Art Space som öppnade för ungefär ett år sedan står tre personer: Michael Elmenbeck, för gaypubliken känd som bland annat dj, Michael Storåkers som tidigare varit vd för Bukowskis, och Anna-Karin Pusic som varit chefsintendent för Bukowskis konstavdelning. Förutom att arrangera utställningar, mestadels av nutida konst, så hjälper man privata samlare att både investera i och att sälja konst.

En längre intervju med Rick Herron och Michael Stipe kommer i QX januarinummer.