Moa Svan och Helena Sandström gjorde succé med humorprogrammet Kyss min plysch, som hade ett lesbiskt tema och som vann P3:s Humorverkstad förra våren. Moa och Helena har även uppträtt på Pride och varit nominerade på QX GayGala. Därför är det extra glädjande att omtyckta gayprofilen Moa Svan nu kommer vikariera för föräldralediga Martina Thun som programledare för Morgonpasset i P3, vilket just avslöjades i direktsändning.

Moa Svan har lång erfarenhet av radio, hon har tidigare varit programledare för P3 Homo och P3 Star. Hennes vikariat på Morgonpasset börjar den 1 mars, men hon smygstartar redan imorgon onsdag då hon sänder tillsammans med nuvarande programledartrion Hanna Hellquist, Kodjo Akolor och Martina Thun.
– Jag tycker att Morgonpasset i P3 är som en bra hemmakväll med kompisarna då
samtalet tar olika vändningar och olika personer tar vid. Hanna och Kodjo kan växla mellan skoj och allvar, det ska bli kul att jobba med dem, säger
Moa Svan.

Kommer Morgonpasset få ett mer gayigt innehåll nu?
– Ja det är klart, det skulle vara konstigt annars. Jag är ju homo och har det perspektivet, så fort jag pratar om mitt eget liv blir det automatiskt homo. Men Morgonpasset är ju inget temaprogram så det kommer inte att komma upp som en fråga i sig.

Tror du att ditt homoperspektiv har varit en del av att du fick jobbet?
– Nej, det tror jag faktiskt var helt irrelevant i sammanhanget, och det var de också tydliga med att säga. Jag är övertygad om att jag fick jobbet för att jag passar in i gruppen, är rolig och har erfarenhet som programledare. Det jag tillför till programmet och gruppdynamiken är inte min homosexualitet utan min humor och mitt sätt att vara.

Tidigare artikel: Kyss min plysch blir radio

Programledartrion Kodjo Akolor, Moa Svan, Hanna Hellquist.