För den som vill väga upp Melodifestivalen och party med kulturell kost rekommenderar QX.se en utställning och en teaterpjäs som båda har premiär under Alla hjärtans-helgen.

Lee Lozano på Moderna Museet
Lee Lozano (1930-1999) bröt med den stereotypa bilden av både manlighet och kvinnlighet och alla andra normer och gränser. Det var ”It´s my way or the highway” över hennes konstnärskap och från att ha varit en viktig aktör på New Yorks popkonstscen på 60-talet bröt hon sig loss och började skapa hardedge konst med mycket kropp, sex och våld.

På 70-talet övergick Lee till att göra undersökningar som hon presenterade i text och kallade Language pieces. Undersökningarna kunde vara allt från att röka så mycket gräs som hon kunde under en månad till att hon onanerade så mycket som hon kunde under en månad. De dagliga anteckningarna som hon förde blev hennes konst. För många är Lee fortfarande en okänd konstnär och det är verkligen dags att hon får den cred hon förtjänar. Utställning på Moderna Museet i Stockholm nu.

Citizenship på Dramaten
På Dramaten har föreställningen Citizenship av Mark Ravenhill haft premiär. Ravenhill slog igenom med pjäsen Shopping and fucking som är gay och väldigt rå. Citizenship följer temat. Det handlar om ett ungt gäng som försöker hitta sig själva. De gör hål i varandras öron. Drömmer om kärlek. Mobbar bögar. Drömmer om killar. Röker gräs. Blir med barn. Allt är kaos, och sakta försöker de hitta en väg ut. Men hur ska man hitta rätt i en omgivning där alla är lika vilsna?