Simmaren Sally Bauer.

8000 svar kom in via lokalradion i P4 när Skånetrafiken ville ha namnförslag till de 49 nya Pågatåg som sätts i trafik de närmaste åren. Det finns idag 26 Pågatåg, som binder samman Skåne. Tre av de nya tågen har namngetts efter hbt-personer.

Hej, Ulrika Mebius, du är presschef på Skånetrafiken och en av dem som gjort urvalet av nya tågnamn. Hur går det med de nya Pågatågen i snövädret?
– De har inte fått prova på den skånska snön än. Fem stycken skinande blanka, nya pågatåg står på verkstad. Som det ser ut är de i drift i slutet av februari. Det blir bland andra Birgit Nilsson och Ernst-Hugo Järegård.

Och några av de nya tågen har ni namngett efter personer med HBT-anknytning efter förslag från lokalradions lyssnare.
– Ja, det har vi. Jag kände till att det var två, GAN och Tiffany Persson. Sally Bauer hade jag ingen aning om i det sammanhanget.

Konstnären GAN

Så här presenterar Skånetrafiken konstnären GAN, eller Gösta Adrian-Nilsson: Lundapåg som är en av de stora pionjärerna inom den svenska modernistiska konsten. Reste till Berlin och drogs med i det nya sättet att se världen speglad av futurismen, expressionismen, kubismen och senare surrealismen. Hans homosexualitet märks i motivvalen där den maskulina kraften ofta visualiseras. Skrev också dikter och barnböcker.

Vad tror du det blir för reaktioner på att GAN:s homosexualitet tas upp i texten som kommer att finnas i tåget med hans namn?
– Bara positiva reaktioner och inget större rabalder, hoppas jag. Vi har kommit en bra bit på väg när det gäller synen på sexuell läggning och det är viktigt att alla i Sverige och världen har rätt att älska vem de vill. Och jag hoppas att våra resenärer är av samma åsikt, fast jag tror att många av dem inte har full koll på GAN.

Författaren Sara Stridsberg har skrivit om simmerskan Sally Bauer i ett HBT-perspektiv i sin roman Happy Sally, men det är alltså inget som märks i presentationen av henne?
– Nej. Vi hade mest fokus på att vi skulle ha många kvinnor så det inte bara blev gubbanamn på tågen. Det finns många kvinnliga skånska förebilder och så ville vi ha en bra mix med kultur, sport, näringsliv…

Och så har ni med en revyfigur, den glada transvestiten Tiffany Persson från Staffanstorp.
– Ja, ett kriterium är att personen ska vara avliden, men vi har med några fantasifigurer också.

Konstnären Lina Ekstrand har gjort de porträtten av kända skåningar som gett namn till tågen och som kommer att sitta inne i vagnarna. Tågen GAN, Sally Bauer och Tiffany Persson väntas fara runt på skånska järnvägar senast i slutet av 2012.