I år har festivalen återigen en HBT-sektion med homofilmer från hela välden. Där hittar man till exempel filmen Kiss the Moon som handlar om kushras, transexuella män med urgamla traditioner i Pakistan, den spanska komma-ut-på-landsbygden-filmen Ander och And then Came Lola, en amerikansk komedi med L Word-vibbar som beskrivits som en lesbisk hyllning till Spring Lola. Själv är jag nyfiken på kinesiska Spring Fever, som med sina bögsexscener fick publiken att bua när den vann manuspriset i Cannes, och på The Topp Twins: Untouchable Girls, om butchlebborna (tillika tvillingparet) Lynda och Jools som är några Nya Zeelands mest uppskattade kabaréartister.

Nu är inte alla filmer om homos insorterade i HBT-sektionen, utan även i många andra sektioner finns det intressanta filmer med regnbågstema. I festivalens nordiska tävling, där festivalens främsta pris delas ut, tävlar till exempel Nicolo Donaltos danska film Broderskab om kärleken mellan två danska nynazister (med David Dencik som en av killarna), medan Tom Fords hyllade A Single Man (med Colin Firth som sörjande bögprofessor) tävlar om Ingemar Bergmans debutpris.

And then came Lola

Addera till det kortfilmer som Pillow Talk, Utan kön, inga stön och Nakenlekar och Jim Carrey/Ewan McGregors omtalade I Love You Phillip Morris (av gänget bakom Bad Santa) och såklart en hel uppsjö av filmer utan direkt homoanknytning – allt från Hollywoodfilmer som snart har biopremiär till de där historierna och dokumentärerna från länder du aldrig sett film ifrån innan – och du har några riktigt bra anledningar till att betala 70 kronor för en biljett (på biografen eller på nätet) på Göteborgs Internationella Filmfestival fram till nästa söndag. Vi ses i biomörkret!

The Topp Twins

Filmfestivalens hemsida