En sammanfattning av programpresentationen: ”Konst som berör normbrytande teman i förhållande till sexualitet och könsroller, vilket innefattar såväl hbt och queer, samt alla de som rent sexuellt identifierar sig med heterosexualiteten men som ändå inte känner att de hör hemma i den heterosexuella konventionen”.

Kvällen inleddes med mingel och tilltugg i det lilla rummet där fotoutställning, filmvisning och trevlig bakgrundsmusik samsades. Rummet fylldes snabbt av nyfikna besökare som trängdes för att kunna se fotografierna, läsa tillhörande texter och samtidigt få en skymt av filmen som visades högt uppe på en av väggarna. Filmen visade ett spektrum av den spanska konstnären, politikern, debattören och operasångerskan Manuela Trasobares tankar om den heterosexuella konventionen. Men också hennes kamp som den första öppet transsexuella kommunfullmäktige i Spanien, och hur hon kämpar för hbtq-rörelsens situation och livsvillkor.

Innan öppningsdags fick QX en pratstund med utställningens två curatorer, Anja Madheden Flodman och Hans Davis som ansvarar för utställningen. De har bland annat kommit med idéer och bestämt hur fotografierna ska hänga. Utställningen har de planerat utifrån ett tema som de själva är intresserade av, och utifrån det kontaktat konstnärer som de vet jobbar ungefär på samma tema, därefter har utställningen växt fram.

– Berätta mer om utställningen.
– Fête Galante – Work in progress är hela namnet på utställningen, det förstnämnda är namnet på en performance som vi har här i kväll. Den ska visa någonting väldigt glatt, som en picknick ute i naturen eller glad musik. Vi ville göra en parafras av hur gaykulturen kanske tolkas, säger Hans Davis.

Anja Madheden Flodman fyller i:
– Ja, det här glamourösa, lite glättiga, som ett spektakel.

– Men då med en twist, där man kan tolka in att det finns en politisk medvetenhet och personliga erfarenheter som beskrivs, säger Hans Davis.

Han förklarar den andra halvan av utställningsnamnet, Work in progress, vilket innebär att allt som händer under kvällen kommer att dokumenteras och bli en del av den fortsatta utställningen som pågår till och med den 6 februari.

– Vad är syftet med utställningen?
– Att varje konstnär ska ge sitt uttryck för någon sorts reaktion på heteronormativiteten oavsett om man är gay eller heterosexuell, och visa någon reaktion på de här normerna som kan kännas rätt så trånga, exempelvis den heterosexuella önskan om att bilda familj, säger Anja Madheden Flodman.
Hon påpekar också att det kan kännas trångt även för heterosexuella, och att det är inte bara är det de vi vill visa, utan att det finns en bredd.

– Vilka är publiken?
– Det är väldigt blandat, utställningen är öppen för alla.

Hans Davis berättar att de har lekt mycket med kontraster i hela utställningen, exempelvis konstnären Lena Bodas bilder Ut-Och-In är väldigt estetiska och vackra, medan hennes performance är mer ställningstagande.

QX pratade också med konstnären Lena Boda.
– Berätta om dina tankar och uttryck bakom bilderna i utställningen Ut-Och-In.
– Jag har skrivit en text om att komma ut ur förställande föreställningar. Det är tanken bakom bilderna och min performance. Det finns så många olika föreställningar och normer, och hur vi tar oss rätten att uttrycka det vi känner kroppsligt. Det är instängande normer, instängande föreställningar, vilka också anspelar på religion och attityd.

Hon menar att bara för vi kan se ut som vi vill, så betyder inte det att vi är som vi ser ut, att det yttre inte behöver överensstämma med det inre.

– Det är ju väldigt ytligt, det är det inre jag vill åt, oavsett hur man ser ut. Jag avslutar min text med ”komma in i den alldeles egna härligheten”. Jag tror att om man känner det kan man också njuta av andra människor, få mycket härligare möten, säger Lena Boda.

Leiyah Rose Lindéns del av utställningen, Love’s Divine handlar om olycklig kärlek. En av bildserierna heter ”Erase and Rewind – bara glömma och gå vidare”. Om att få heteronormen kastad i ansiktet när hon är kär i sin bästa tjejkompis som i sin tur blir kär i en kille. I bilderna vill Leiyah få fram att olycklig kärlek går över alla gränser. Men menar att när det handlar om två tjejer blir det ofta bagatelliserat.
– Jag är kär i min tjejkompis och jag skäms inte, säger hon.

Vernissagekvällen bjöd på tre performance: Performancélogi av och med dansaren och koreografen Paloma Madrid, tidigare nämnda Fête Galante, där Alejandro Ramirez och Anna Maria Swahn medverkade samt Lena Boda med Ut-Och-In.



Utställningen Fête Galante pågår 12/1-6/2 på Högkvarteret:
Temat för utställningen utgår från heteronormativiteten som vi möter varje dag i vår vardag och vi vill försöka forska i vad det kan innebära att ställa sig utanför den heteronormativa konventionen. Målet med utställningen är inte att gruppera de medverkande konstnärerna till en homogen normbrytande grupp utan att lyfta fram varje konstnärs personliga uttryck och tankar.