På torsdag är performance-artisten och Postop-värden Wiktor Sjövall med i ett tre timmar långt performance som karaktären W Superstar i Simon Mullans performance Eine hymne an die Langeweile (en hymn till ledan), på Crystal Palace i Stockholm. Till verket framförs ett musikstycke komponerat av Julian Hruza och Maximilian Schröder.

QX tog ett snack med Wiktor och performance-regissören Simon Mullan inför torsdagens föreställning:
Vad är Eine hymne an die Langeweile?
Simon:Det är ett tre timmar långt musikstycke kallat ”En hymn till ledan” och är likt en opera uppdelat i tre akter, där tempot och volymen successivt blir högre för varje akt. Wiktors dans är synkroniserad till tempoökningen och stegrar med musiken och blir allt vildare. Scenen består av en stång i mitten av rummet som blir föreställningens centralpunkt.

Vem är karaktären W Superstar?
Wiktor: Jag skulle säga att det helt enkelt är jag, fast som klubbkid. Det är Simon som fött idén till detta och det är han som är skaparen. Jag är motivet/artisten som förmedlar hans idé. Allt bygger på den klubbkaraktär som jag utgör, min look och attityd, men även mitt sätt att dansa och röra mig till musiken. Det är rått, sexigt och hissnande.

Vad vill ni berätta/uttrycka med ert performance?
Simon: Det är en inbjudan till att vara med i något väldigt energirikt. Målet med detta tretimmarsverk är att göra alla glada, och få dem att för en stund glömma var de är och var de kommer ifrån. Därför kommer det också att bjudas på vodkashots, vilket är sätt att ytterligare förstärka denna glömska. Konst måste var kul, annars är jag inte intresserad av den.

Vad är ”performance art” för er?
Wiktor: Min performance-art är fysisk konst, som skapas utifrån en idé och genomförs med sådan skicklighet att den förmedlar den känsla man önskar förmedla. Det kan helt klart provocera och skapa asymmetri i folks liv, men så länge man skapar något utifrån en genomtänkt idé eller en stark känsla så kan man göra vad man vill, det är bara positivt.

”Eine hymne an die Langeweile” pågår mellan 17:00 och 20:00 på torsdagen den 14 januari, på Crystal Palace på Karlbergsvägen 44 i Stockholm.