– Vi har blivit som en del av stadsbilden och en ambassad för hbt-frågor, säger hon. Lite av en turistbyrå med besökare från hela världen, berättar Hallongrottans Bitte Andersson för QX.
Den engelska författaren Sarah Waters valde till exempel besöka Hallongrottan under sin Sverigevistelse för två år sedan.
På Hallongrottan kan den som vill sitta ned och läsa med en kopp kaffe och en smarrig hembakad syltkaka, en Hallongrotta, utan att det kostar någonting.
En service som kunderna uppskattar. Kostnadsfria filmvisningar är en annan fördel. Lokalen rymmer 45 bioplatser och filmen projiceras på en rullgardin
– Folk tycker om att hänga i en butik inredd som ett gammalt vardagsrum, det känns bekvämt.
Hallongrottan lockar även heterosexuella med ett utbud som innehåller en god dos lekfullhet med en glad glimt i ögat.
– Det händer att politiskt korrekta Hornstullsbor handlar presenter som de inte tänkt köpa.
Bitte Anderssons brejk efter Konstfacksstudierna har blivit ett lyckat affärskoncept, det säger i varje fall hennes revisor berättar hon när hon tar emot i butiken, tänder ljus och bjuder på te utan hallongrottor eftersom de tagit slut.
– Vi omsätter ungefär 80 000 kronor i månaden. Första halvåret i år var det kris, omsättningen sjönk till hälften. Andra halvan har det tack och lov vänt.
Arbetet med att bygga upp Hallongrottan belägen vid Hornstulls Strand i Stockholm har varit en prövning. Just därför känns det extra roligt för henne att verksamheten står upp och att intresset är stort och fortsätter växa. Potentialen i framtiden känns ljus berättar Bitte.
Hallongrottan har ett unikt boklager av all slags hbt-litteratur med en historisk bredd som inte finns i någon annan handel. Hbt-författare hör av sig och donerar sina böcker.
– Vi erbjuder en hbt-värld som inte är klubborienterad och för den som vill umgås utan alkohol. Dessutom kommer barnfamiljer från området och köper presenter, lärare, föräldrar och olika slags organisationer kommer också hit.
Sedan dryga tre år är Hallongrottan närmast en institution. En person, Hillevi, jobbar halvtid.
– Det är tänkt att hon ska gå upp i tid och jag ska trappa ned. Jag ska satsa mer på att producera längre seriestripar.
Hallongrottans framtid är att förstärka webbshopen.
– Det finns otroligt köpstarka hbt-kunder ute i landet. Webbshopen ska utvecklas och förbättras med bredare sortiment och mer on-line service. En kundservice där läsarna tipsar om vilka böcker som är bra, varför inte en bokblogg?
Hallongrottan hade för första gången i år ett eget tält på Pride vilket resulterade i många nya kunder från olika hbt-sammanhang.
– Vi har varit på festivaler i Finland och Norge och fått nordiska kunder, där finns en marknad. Det finns inte en enda nordisk motsvarighet till Hallongrottan, inte ens butiker på webben. Behovet är jättestort. Vår webbsatsning har ännu inte nått sin fulla potential.
Bitte säger att hon berörs då en äldre publik besöker Hallongrottan och berättar om förutsättningar för homosexuella, då och nu. Utvecklingen har varit fantastisk.
– Det är ovärderliga vittnesmål, otroliga historier som jag vill göra något av i framtiden.
I januari hoppas Hallongrottan locka den finländska författaren Sofi Oksanen känd för boken Baby Jane och i vår startar för första gången en bögläsecirkel. Populär böglitteratur ska då diskuteras en gång i månaden.
Under våren kommer också författaren Eli Levén som debuterat i år visar bortglömda hbt-pärlor bland undergroundfilmer. Ett annat tips inför nyåret är att snuttar ur Hallon-TV, som nu läggs ned, kommer att säljas i en exklusiv dvd-box där bonus eventuellt blir några avancerade porravsnitt.



Bitte Anderssons boktips
För flator:
Baby Jane av Sofi Oksanen, en bok jag verkligen kan rekommendera. Den känns som en fräsch frisk fläkt i den lesbiska litteraturen som blandar en oklyschig energi med galghumor.
Middle Sex av Jeffrey Eugenides, om en tjej som växer upp och utvecklas till en kille. En fantastisk fin skildring av lesbisk romantik om att bli kär som barn i sin kompis, en välskriven bok som räcker länge. Ett helt jullov. Det är också en berättelse om migration.
Allroundboken-om kärlek, vänskap och hat. Noveller om kvinnor som radikalt förändrar sina liv. Fruktansvärt välskriven, inga onödiga transportsträckor. En bok som funkar för alla.

För bögar:
Förhäxad av Foucault, en doldis och ett utmärkt jultips. En mysterieroman med många heta riktigt lyckade passionerade sexscener, DaVinci-koden möter Kittydeckaren.
Spela roll av Hans Olsson, en bögungdomsbok som inte är deppig utan helt pepp. Spännande, rolig och pinsamt pirrig! En ungdomstid jag önskar alla fått ha.
Lubiewo av Michal Witkowski, en k-märkt bok om fjollbögar 60+ som berättar rövarhistorier på en parkbänk i Polen på med mycket gay-slang, autentiskt översatt. Roligt. Fängslande. Allmänbildande.