Är du ute efter en gayroman kan du börja med att kolla in de tre som är nominerade till Gaygalan:
Udda av Sara Lövestam: En amputationsfetischist som jobbar på Systemet, en frispråkig flata, en rullstolsbunden språkforskare. Det är den udda trion i romanen som vann Bok SM och gav världen ett tillskott av älskvärda karaktärer som visade att udda är inne. För alla som har känt sig utanför och lite speciellt till alla flator.
Dagens Fråga
Familjehemligheter av Niclas Ericsson: En deckare som handlar om Stockholms undre bögvärld och mord bland läder och sexchattar. Att karaktärerna bygger på verkliga personer kittlar lite extra. Passar alla som vill ha spänning och en inblick i en värld som man kanske inte vet så mycket om. Bögen som hänger på klubbar kommer däremot känna igen sig.
Halva liv av Mats Strandberg: Mats överraskade oss med Halva liv som är mer djup än hans tidigare romaner. Den bjuder på en stark historia om att vara homo och tvingas leva i en livslögn med hela sin familj i femtiotalets Sverige. En relationsroman till alla som vill få perspektiv och som vill läsa om kärlek och lögner.
Om du istället söker en bok som kan handla om lite vad som helst:
I hundarnas våld av Don Winslow: En fruktansvärt bra roman om kriget mot drogerna i Sydamerika, den är spännande och intressant och den har allt. Historia, kärlek, svek, spänning, samhällsperspektiv.
Slash av Slash: Till någon som vill grotta ner sig i dekadens. Bra skrivet om sex, droger och rock n roll. Man häpnar på varje sida.
Shantaram av Gregory David Roberts: 1000 sidor om helt fantastiskt levnadsöde, en man som flyr ur fängelse, reser till Indien och blir allt från självlärd läkare till går med i maffian. Även ovana läsare gillar den här mostodontboken – för att den är så häpnadsväckande.
Kyssa sammet av Sarah Waters: Historien som är en nutida klassiker och som är ett ständigt inslag på såna här listor. Handlar om en flicka som växer upp på landet, blir kär i en kvinna som uppträder i drag och flyttar till London. Jävligt bra bok för alla med minsta intresse i lesbisk kärlek, som även har bra samhälls- och historiskt perspektiv.
Blonde av Joyce Carol Oates: Gigantisk roman om Marilyn Monroe. Ett mästerverk. Men man måste vara en van läsare för att orka de 862 sidorna. Ihärdiga läsare belönas med oförglömlig läsupplevelse.
Den hemliga historien av Donna Tartt: En av de bästa böcker jag läst. Handlar om några ungdomar på ett college som utforskar den mörka sidan, men tar det ett steg för långt. En livsförändrande bok.
Bröderna Benzinis spektakulära cirkusshow av Sara Gruen: En gammal man minns hur han hamnade på en runtresande cirkus. Boken ser inte mycket ut för världen, men det är den. En bok som jag rekommenderar till alla.
Hypnotisören av Kepler: Den bästa svenska spänningsromanen näst efter Millenniumtrilogin. Mord, blod och konstigheter. Den ska filmatiseras och det kommer uppföljare. Jävligt bra thriller som man sugs in i.
Låt den rätte komma in av John Ajvide Lindqvist: Om någon skulle missat boken eller filmen om vampyren i Blackeberg så är det dags nu. Framtida klassiker. Fantastisk på alla sätt, även för den som inte gillar vampyrhistorier.
Middlesex av Jeffrey Eugenides: Släktskröna med en hermafrodit som berättarjag. Tragikomisk familjehistoria som sätter könstillhörigheten i ljuset men som också berättar historien om det moderna Amerika.
Gentlemen och Gangsters av Klas Östergren : Generationsromaner till alla som vill drömma sig bort till en lägenhet på Hornsgatan någon gång på 80-talet. Lockar nog den kulturelle tänkaren lite mer än den lättsamme.
Vägen av Cormac Mc Carthy: En framtidsdystopi på drygt 200 sidor av samma författare som skrev No country for old men (filmen som vann massa Oscars). Vägen har filmatiserats och har premiär nu i januari. Den vane läsaren läser boken. Den som inte är bokslukare ser filmen.
Haruki Murakami: Det saknas en titel i det här tipset, för någon sådan behövs inte. Läs allt av honom om du gillar mystik. Ge bort en Murakami till någon som uppskattar konstiga vändningar, sammanträffanden, katter som pratar och att det börjar regna paddor från himlen.
Johan Theorin: Hans böcker är perfekta till den som söker en lättläst svensk deckare med djup.
Vad läser jag själv i jul?
Jag läser alltid om Tillrättalägganden av Jonathan Fanzen. Det är en av de bästa amerikanska romanerna och en riktigt bra och svart humoristiskt julroman. En kvinna vill att hennes familj ska samlas och fira jul hemma i Mellanvästern. Men allt är långt ifrån frid och fröjd. Och det lackar mot jul…
Uppdaterad 2016-11-15