– Det blir som en liten kulturell förfest på fredagskvällen. Efter sändningen öppnar bion sin glöggbar för härligt kulturmingel, säger programledaren Roger Wilson.

Vad kommer hända under sändningen?
– Filmprogrammet Kino sammanfattar 00-talet ur ett filmperspektiv – både svenskt och internationellt. Man kan alltså se på radio som handlar om film på en bio. Kan det bli mer multimedialt, liksom. Daniel Alfredson, Lena Einhorn, Teresa Fabik och Lena Koppel gästar. Kanske får jag Daniel att prata lite om det lesbiska sexet i Millennium-filmerna.

I pressmeddelandet säger du att en sak som karaktäriserar 00-talet är att folk har slösat bort sin tid på skrattande barn och arga katter på Youtube, varför är det slöseri om det var roligt?
– Jag menar nog mer att det är en tidstjuv. Hur många har inte fastnat på nätet när man borde sova eller jobba. Eller ragga. Personligen tycker jag kanske inte att Youtube-förfester är det allra roligaste i världen. Du vet, när man liksom glömmer bort att prata med varandra för att alla bara glor på en dator hela tiden. Å andra sidan är det ju helt fantastiskt hur åtkomligt allt är idag. Det är svårt att tänka sig hur komplicerat det var att få tag på homofilm förr i tiden. Nu går det att fixa lätt som en plätt genom Amazon eller import. Eller genom Youtube.

Utöver att den rörliga bilden blev mer tillgänglig, vad gick det för trend i det gångna filmårtioendet?
– Flera stycken. Spektakelfilmerna med specialeffekter, till exempel. Som avslutas med Avatar lagom till decenniets slut. Vi tittar mer och mer på dokumentärer, tror jag. Och så tycker jag att svensk film spottade upp sig ordentligt och på bred front det senaste året.

Vad var bäst och sämst?
– Bäst – att alla kollar på film hela tiden. Sämst – att man fortfarande jagar fildelare med polis istället för att hitta enkla, snabba sätt att sälja film via nätet.

Vilken var 00-talets bästa svenska film?
Sånger från andra våningen. Den slår det mesta. Den är så spejsad att den nästan kommer från yttre rymden.

Med tanke på fildelningen, kommer biograferna finnas kvar i framtiden?
– Jag tror det. För just de här spektakelfilmerna. De som man går till för att de är så himla maffiga. Men annars tror jag att biograferna måste locka med mer än att bara visa film. Att man kan dricka lite vin till filmen. Eller lyssna på ett intressant föredrag. Eller titta på när någon gör ett skitbra radioprogram om film.

Fredag 18 december kl 18.15-19.00 på Bio Rio, Hornstulls Strand 3