– Mr Mosquito är en karaktär som är ett hot, men som också spelar på sexualitet. En okontrollerbar individ som man får jaga, berättar konstnären Roberto Ekholm som bor och verkar i London.
Upprinnelsen till utställningen är en händelse vid en läkarkonferens om AIDS som hölls år 1991. En av åhörarna ställde en fråga till panelen ”Kan smittan spridas via moskiter?”, svaret han fick var ”Nej…” med tillägget; ”Du undrar varför?…vilket man kan fråga sig i det oändliga”.” Roberto Ekholm berättar att just denna dialog blev en inspirationskälla eftersom den visar hur folk växlar mellan rädsla och behov av kontroll
.- Samtidigt är Mr Mosquito också en karaktär som symboliserar barebackingkulturen i gayvärlden, säger Roberto Ekholm och konstaterar att vissa är jätterädda för smittan medan andra medvetet utsätter sig för den.
Utställningen bygger på skulpturer, foton och teckning. En barnkör kommer sjunga Myggan Hubert klädd i doctor plague, den skräckinjagande svarta näbbmask som likhämtarna bar när pesten härjade.

– När jag själv var i deras ålder sjöng jag den låten, och nu när jag är vuxen fyller jag den med en ny innebörd, berättar Roberto Ekholm. Det är första gången han visar utställningen i Sverige, men han har tidigare framfört sin installation i andra sammanhang.

– Folk verkar dras till Mr Moscito! Att se mig naken kan vara en chock, men samtidigt är karaktären lekfull, nästan komisk. Jag ser fram emot reaktionerna i Stockholm!

The Mosquito Man & Other Stories
1 December – 29 December, 2009
Private View 1 December 18 – 20
Galleri Skylten
Norrtullsgatan 19.
Odenplan
Stockholm