– Vissa hör först av sig för att fråga lite om boken, sedan hör de av sig igen när de köpt den, när de börjat läsa, när de läst klart. Så jag kan liksom följa hela resan – det är skitcoolt. När det gäller den bredare publiken har jag förstås också fått en del respons, men inte lika mycket. Det är framför allt unga människor, mest tjejer som gillar boken. Jag tror att jag kanske underskattade hur vågat det kan uppfattas att skildra gaymiljöer där folk raggar på nätet och har sex på videoklubbar. Inte så att det är så mycket könsord eller explicit sex i min deckare, men den utspelar sig ändå i miljöer som kretsar mycket kring sex. Och morden tycks ju vara ett slags sexmord – fast det vet man inte säkert. Hur som helst, både en och annan heteroläsare verkar ha satt i halsen när de läst boken.

Handlingen utspelar sig ju i den lilla homoankdammen i Stockholm, och är strösslad med bögreferenser som är lätta att känna igen sig i. Hur har gayläsare reagerat på det?

– Jag var helt säker på att många bögar skulle vara missnöjda med hur jag visar upp Gaystockholm. Liksom inte tycka att bilden stämde med deras bild, för alla har väl sin egen. Men reaktionerna har varit precis tvärtom, den vanligaste läsarkommentaren förutom att boken var spännande och att de sträckläste den är just att det var häftigt att känna igen sig i så mycket.

Hur går det med uppföljaren?
– Det går framåt men jag tycker det går för långsamt. Snart måste jag vara klar, så jag känner pressen. Det blir en ganska annorlunda story också, så jag känner mig som nybörjare på nytt. Huvudpersonen Patrik åker ner till Istanbul för att hjälpa sin kompis Okan att leta reda på en försvunnen person. Men inget blir som han tänkt sig och han halkar rakt in i en värld av transexuella prostituerade, knark och politiska intriger. Transexuella, alltså shemales med bröst men i övrigt män, har en stark subkultur i Istanbul med egna klubbar och till och med hela gator där de bor och arbetar.

Vad gör du när inte du kandiderar till att bli en manlig motsvarighet till Camilla Läckberg?
– Haha, men jag vet inte om jämförelsen håller. Mina böcker är svartare och smalare, jag tror aldrig jag kommer att bli folkkär som Camilla Läckberg. Men annars är jag fortfarande anställd som ledarskribent på Corren i Linköping. Slutar den sista november och kommer att frilansa som journalist och krönikör. Och skriva fler böcker förstås, jag har ett matboksprojekt på gång och lite annat skoj.

Familjehemligheter, pocket

Familjehemligheter, inbunden