Madeleine Pyk är en av Sveriges mest omtyckta och även mest produktiva konstnärer. Kristina Lugn sa en gång att det finns ett kök, ett badrum och en Madeleine Pyk-tavla i varje svenskt hem. Och med tanke på att hon målar varje dag kan det mycket väl stämma. Madeleine är idag 75 år gammal, hon bor med sin sambo Kri Bohm på Österlen, och i helgen uppvaktades hon stort då hennes nya utställning ”Vinterdrömmar” visades på Hedenius Konsthandel på Sturegatan 38 i Stockholm.
Utställningen består av 10 gigantiska tavlor, där varje tavla är indelad i nio fält och vid en första anblick kan tavlorna se lite likadana ut, förutom att en är grön, en gul, en röd, en blå osv. Men går man närmare ser man att Madeleine berättar historier i varje fält.
Drömmar, minnen, fragment, allt flyger, färger, musik, röster, försöker hinna med, figurerna svävar, landar lite över marken, grupperar sig, flyger över tornen och tinnarna, bland molnen drakar och solar”.

Roddarlaget

Så står det bland annat i inledningsordet i utställningsbladet. Och visst känns det som man flyger när man ser hennes tavlor. Madeleine tar oss med på en resa till platser och situationer, från New York och Nice till Noaks ark och Gustav Vasa. Här finns leksaker, de klassiska tigrarna, gubbar med mustasch, flygplan och bilar. Allt får plats i hennes tavlor. Och själv kan jag inte sluta titta. Upptäcker nya saker varje gång. Detaljer. Utrryck. Och jag njuter. Det känns precis som om solen trängt sig igenom det novembergrå molntäcket och allt fått färg. Jag blir både varm och lycklig av tavlorna.
Tavlan som heter ”Roddarlaget” vill jag ta med mig hem. Jag vill ha den på väggen. Vill se den varje dag. Funderar på om man kan låna 100 000 kr för att köpa en tavla? Och om det ens räcker?
Det enda jag vet är att jag kommer att komma tillbaka till Hedenius Konsthandel och se tavlorna igen innan utställningen stänger den 22 november. Tack Madeleine!