Wetterholm, som varit intresserad av Titanic sen barnsben, är en av personerna bakom utställningen och guidar ibland själv. Han har även svar på frågor om HBT- och queera vinklingar på världens mest kända fartyg.

På utställningen återges många hjärtslitande berättelser om passagerare – en hel del av dem var svenskar, här visas originalföremål, (fast en del är från det likadana systerfartyget Olympic som inte förliste), och här finns delar av fartygets inredning återskapad. Claes-Göran Wetterholm har varit inblandad i flera succéutställningar om Titanic, bland annat Sjöhistoriska Museets största framgång någonsin, och har skrivit flera böcker om fartyget.
– Hur kommer det sig att Titanic fascinerar dig – och oss andra – fortfarande, nästan hundra år efter dess förlisning?
– Det finns ett sug in i berättelsen. Och kan man identifiera sig med vad som hände så kan man också intressera sig för det. Det kommer mycket barn och ungdomar till utställningen. Många av dem har sett filmen Titanic och skriver i gästboken att de är väldigt berörda. Men för mig själv är Titanic ett yrke sen länge, så för mig är det mest spännande att träffa människor, anförvanter till dem som var ombord.
– När du visar utställningen talar du mycket om myter kring Titanic. Varför?
– Jag är etnolog och ser hur en historisk händelse förvandlats till symboler, myter. Och myter handlar om människans förhållande till en gud. Men i vår sekulariserade värld har gud ersatts av Titanic.
– Vet man allt som går att veta om skeppet redan eller kommer det fortfarande ny information?
– Hela tiden sägs det att nu har vi den definitiva sanningen om Titanic. Men det kommer ju nya grejor hela tiden. Ett halsband som visas på utställningen kom för en och en halv månad sen. Sånt är kul.
– Forskaren Arne Nilsson i Göteborg har skrivit böcker om de många bögar som jobbade på Svenska Amerikalinjens båtar. Hur är det med Titanic ur den synvinkeln?
– Man får nog utgå från att det var precis samma sak. Fast 1912, när Titanic gick under var bara några år efter rättegången mot Oscar Wilde. Så det här var inget man pratade om eller tog upp. Men det finns en forskare i USA som menar att en tredjedel av de ensamstående män som reste med Titanic i första klass var homosexuella: folk som “misskött” sig i USA och rest till Europa, till Rivieran en period och nu skulle tillbaka. Sen finns ett spår från fartyget Lusitania om en eldare som var 19 år och som varnades för att maskinisterna kunde utnyttja honom. Det var en helt manlig värld, och det var inte så märkligt att han fick den varningen. Så frågan är intressant, men svår. Man hittar små nedslag här och där.
– Under Pride hade du specialvisningar av utställningen. Vad berättade du då?
– Jag gör genusvisningar där jag vänder på historien. Annars pratar man bara om männen ombord så jag berättar om ett kvinnligt perspektiv. Sen är det intressant att man talar om ett fartyg som “hon” medan det är män som körde båten. Och en jungfruresa är som en bild av en kvinna som inte haft sex. Det finns en bok som heter “The rape of Titanic” där isberget penetrerar Titanic och jungfrun aldrig kommer fram. Samtidigt är isberget en del av Moder Natur, alltså en kvinna som tränger in i Titanic.
– På den visning jag såg kritiserade du regissören James Cameron som i filmen Titanic låter förste styrman Murdoch skjuta en passagerare och sedan begå självmord. Vad tycker du egentligen om filmen?
– Den är väldigt välgjord med många maffiga scener. Men den svenska översättningen är rena katastrofen med sitt duande. Och manuset lämnar mycket övrigt att önska. Filmen är delvis mycket blodig och jag tror att det beror på att Quentin Tarantino och James Cameron skrev manuset tillsammans. När filmen hade premiär i Hamburg kom Cameron dit. Och premiärfesten var på utställningen om Titanic som visades där då. Jag visade honom utställningen och vi var oense om det mesta men hade samtidigt väldigt roligt!

Sen finns det några helt andra filmer om Titanic, berättar Claes-Göran Wetterholm och skrattar.
– Det finns pornografi med Titanic-tema. Den manliga homosexuella versionen heter “SS Gigantic” och den med både män och kvinnor “Bitanic”. Och så finns det en bok med tidig heteroporr om Titanic också.

Den som är intresserad av en genusvisning ledd av Claes-Göran Wetterholm kan höra av sig till Sjöhistoriska Museet och höra om möjligheten att få en sådan innan utställningen om Titanic stänger söndagen den 1 november.

www.sjohistoriska.se