Idag startar den, Nordens främsta kulturfestival med hbt-tema. I tio dagar visas en lång rad filmer, såväl klassiska rullar som nya dokumentärer, kort- och spelfilmer.
År efter år gör de det igen, levererar en av Europas främsta hbt-filmfestivaler där Köpenhamn sätter hbt-kulturen i fokus. Lyckliga sydsvenskar som bara har en kort tågresa över bron innan de hamnar i hbt-Mecka.
I år väljer en jury bland tre filmer som valts ut i tävlingen om titeln Årets spelfilm: Den argentinska Leonera (engelsk titel Lion’s Den) från 2008 av Pablo Trapero Land. Filmen nominerades till Oscarsgalan av Argentina och berättar om kvinnor i fängelsemiljö. Nominerad är även Jan Krügers Rückenwind från i år. En film om kärleksparet Johann och Robin som hamnar i en David Lynch-artad berättelse. Den tredje och sist nominerade är israelisk/tyska filmen Eynaim Pekukhot (engelsk titel Eyes ide Open) av Haim Tabakman. Filmen släpptes i år och är ett kärleksdrama förlagt till Jerusalems judisk.-ortodoxa kvarter. I festivalens presentation av filmen sägs den ha ”klassikerpotential”.
Tre dokumentärfilmer är nominerade: Danska Nobody Passes Prefectly av Saskia Bisp tar upp könsidentitet och parförhållanden. Amerikanska Prodigal sons av Kimberley Reed berättar om hennes egen återbesök hos forna skolkamrater som kände henne som idrottskillen Paul. Det svåraste mötet blir dock med hennes bror Marc som har haft svårt med förändringen i hennes liv. Tredje dokumentärfilmen som är nominerad är The Universe of Keith Haring, av Christina Clausen i en italiensk/fransk produktion. Filmen berättar om den amerikanske konstnärens liv och verksamhet fram till hans död i aids.
Kortfilmerna är finska A Mate av Teemu Nikki, tyska mars av Marcus Richard och portugisiska Heiko av David Bonneville.
Bland de nordiska filmer som visas märks förutom de nominerade Stina Gardells Cornelia, norska Mette Aakerholms Min stolte far, danska flatdokumentären Goddag mtt namn är lesbisk och danska kortfilmerna Følelserne er de samme av av Christian Hartkopp liksom XY Anatomy of a boy av Mette Carla T. Albrechtsen. Den sistnämnd skapade rabalder i Köpenhamn i somras då Metron först inte vill visa den på grund av att den visar kyssande män.
På spännande kulturscenen Warehouse9 visas den 22 oktober danska Femslash – sjovt, saftigt og subversivt! Filmkonceptet består av olika scener från kända heterofilmer som ihopklippta blir till lesbisk kärleksfilm.
Festivalens filmer presenteras i olika temablock, bland annat ett tema om bögpappor, där även Patrik 1,5 ingå), Bollywood goes gay, där tre indiska filmer med homotema visas och tema sexindustrin, med filmen Greek Pete.
Besök hemsidan eller ladda ner hela programmet som PDF och se till att inte missa chansen att se en rad filmer som inte kommer upp på biograferna.
Och kanske viktigast av allt, upplev ett bra kulturutbud – och fester – tillsammans med andra, i verkliga livet!

Ladda ner Filmfestivalens program som PDF