– Suzanne Wiktorsson på Folkets Bios biograf Panora i Malmö, ni är en av arrangörerna av Malmö Queer Art & Film Festival under mottot En hyllning till kärleken och rätten att få vara den man är eller vill vara. Berätta, vad är det för festival?
– Ett lustfyllt och brett program med filmer, samtal och regissörsbesök som är öppet och tillgängligt! Och så blir det stor fest i samband med öppningen.
– Ni har med ordet konst i festivalnamnet och film är ju konst, men vad blir det för speciella konstevenemang?
– Ja, film är konst och filmen står ju för mycket av konstdelen under festivalen, men i vår biograf Panora har vi också galleri. Och dit har vi bjudit in Del LaGrace Volcano. Det är vernissage med foton på lördag och Del kommer hit och håller en föreläsning.
– Festivalen pågår samtidigt med Regnbågsfestivalen. Samarbetar ni?
– Ja, men det var flera olika grupper som hörde av sig till oss med idéer och ville göra något samtidigt. Vi vet inte om det är bra att ha festivalen samtidigt med Regnbågsfestivalen, så det är ett experiment. Men vi vill gärna fortsätta så det inte blir som ett fyrverkeri bara i år!
– Vilka filmer vill du tipsa om?
– Hur många får jag välja…? Derek är en hyllning till den originelle konstnären Derek Jarman. Det är konst och film samtidigt i flera varv. Sen är det framträdande teman i programmet med filmer om transpersoner och transsexuella och alternativ pornografi. Själv tycker jag att A jihad for love om muslimska homosexuella ska bli spännande att se. Och dokumentären The times of Harvey Milk.
– Du sa att det är många grupper inblandade, ni samarbetar bland annat med Queer Base och RFSL. Har det varit mycket jobb att få ihop festivalen?
– Mycket arbete är det alltid! Men det är jättekul att utvidga vårt kontaktnät och lära känna nya entusiaster och engagerade människor.
– Panora i Malmö har ju inte så stor salong. Behöver man boka i förväg?
– Det kan man göra. Vi har ingen internetbokning, men det är bara att ringa. Och det är visningar på flera andra platser också.
– I oktober är det Copenhagen Gay & Lesbian Film festival. Gör ni något tillsammans med dem också eller räcker det med queerfilm för i år efter detta?
– Vi ska samarbeta med dem också! Det blir ett exklusivt urval av filmer och besök av dem som gjort den nya danska dokumentärfilmen Mit navn er lesbisk.