Den supersnygge Ben Barns, tidigare mest känd som Prins Caspian från Narnia-filmerna, tar på sig rollen som Dorian Gray i Oliver Parkers nya skräcktolkning av Oscar Wildes klassiska gotiska roman Dorian Grays porträtt från 1891. Boken filmatiserades första gången 1945 och har sedan dess filmatiserats flera gånger både för bio och tv i olika versioner. I denna, den senaste versionen, har regissören valt att fokusera på berättelsens gotiska kvaliteter och gjort något av en skräckis av den klassiska berättelsen om dekadens och själsligt förfall.

Filmen tar oss med till ett viktorianskt London i slutet av 1800-talet där den unge och naiva Dorian Gray (Barns) leds in Londons dekadenta societetsliv av den hedonistiske Lord Henry Wotton (Colin Firth). Och då Lord Henry presenterar Dorian för konstnären Basil Hallward (Ben Chaplin) vill denna genast måla ett porträtt av den unga skönheten. Och då porträttet är klart och Dorian ser sin egen skönhet, önskar han att han kunde förbli lika vacker och evigt ung som tavlan. Hans önskan går i uppfyllelse, men den kommer också med ett högt pris, då det visar sig att porträttet också visar Dorian sanningen om hans egen själ. Och ju mer han låter sig svepas med av dekadansen i London förvandlas det en gång så vackra porträttet till ett vederstyggligt, nästintill levande, monster.

Boken Dorian Grays porträtt orsakade skandal när den utkom i England 1891 på grund av sina homoerotiska undertoner. Boken kan läsas som en förklädd berättelse om en ung mans inträde i Londons värld av homosexuella, och vid flera tillfällen i boken åsyftas det att de grövsta synder som Dorian begår och som förvrider hans porträtt allra mest, är hans homosexuella aktiviteter. Boken och dess homoerotiska inslag användes också i rättgången mot Oscar Wilde då han dömdes till fängelse för sin homosexuallitet 1895. Men trots att boken kan ses som en av världens mest kände bögberättelser är det i få filmversioner som Dorian Gray är homosexuell. Och i denna nya version förefaller det, av trailern att döma, som om Dorian även denna gång är heterosexuell. Så tyvärr verkar det inte som att vi får se hunkiga Ben Barns i armarna på någon annan man den här gången, trots rollen som Dorain Gray.

Dorian Gray har amerikansk premiär redan den 9 september, men det är ännu inte bestämt när filmen får sin svensk premiär. Den förmodas dock ha premiär någon gång under hösten/vintern 2009/10.

Se trailern här: