Efter mingel, te och Anna Lytsys hembakade scones på Normal Salong drogs åhörarna med rakt ner i terapisoffan hos Fru Freud. Cirka 15 personer lyssnade andäktigt medan Anna Lytsy läste med stor inlevelse. Då och då hördes lågmälda skratt och några som redan läst nickade igenkännande.

Anneli Svensson från RFSLs brottsofferjour med lång erfarenhet som terapeut, och snart leg. psykoterapeut ställer sin första fråga.
– Det är ju väldigt privat, hur var det att skriva detta?
Anna Lytsy förklarar att bokens innehåll är en bearbetning av hur det skulle kunna vara, och att den därför inte känns så privat för henne.
– Många hbt-personer kommer att känna igen sig och bli glada för boken. Det är ett vackert sätt du beskriver psykoanalysen på, säger Anneli Svensson.
– Det finns en chockerande brist på intresse hos analytiker när det gäller kön och begär, säger Anna Lytsy.

”Fanns bara där i bristen på henne” är en av Anneli Svenssons favoritmeningar i boken.
– Ett begär i bristen på henne, är en väldigt bra formulering, säger hon när samtalet kommit in på begär, Anna Lytsys favoritämne.

När det gäller kärleken tror Anna Lytsy att Fru Freud nog trodde att bokens ”jag” var förälskad i henne i stället för i Nika.
– Ja, hur var det egentligen med konkurrensen mellan Nika och terapeuten? undrar Anneli Svensson.
– Konkurrensen var nog mer mellan analytikervärlden i rummet och världen utanför, säger Anna Lytsy, och beskriver psykoanalysrummet som en ”kropp”.

Hon förklarar att det bidrog till att det ”lossnade”, att analytikern är en projektionsduk och att ”jagets” föreställningar hamnar på analytikern. Anna Lytsy beskriver också psykoanalys som något för nyfikna, för dem som vill gå i ett slags universitet inåt.

Annelie Svensson och Anna Lytsy med blommor på Normal Salong

QX fick en intervju efter läsningen och samtalet. Senare drog releasefesten igång.

– Berätta om hur och när du började fundera på att skriva boken?
– Jag hade längtat länge efter att skriva en roman till. Det var något jag verkligen ville, men det var inte förrän för drygt ett år sedan som jag gav mig själv skrivtid. Jag ville först bara skriva för att se hur det kändes. Den första meningen i boken hade jag haft i huvudet länge. Sedan bara forsade boken fram, på fyra månader, och är nästan inte omskriven alls. Den kom väldigt lätt och jag skrev jättefort. Historien har jag burit på hela mitt vuxna liv.

– Vad vill du med boken?
– Målgrupperna är bland andra alla som är intresserade av psykologi, queer-människor och feminister. Jag önskar att alla de grupperna börjar prata med varandra. Bokens tre huvudpunkter är: att det är en utvecklingsroman, en inifrånanalys och att få till en kritisk diskussion om begär och idén om de två könens olikheter. Det finns stora kunskapsluckor och det är på tiden med vissa uppdateringar. Nu får snöbollen rulla.

– Vad händer härnäst?
– Nu närmast kommer jag att delta under Pride och till hösten väntar Bokmässan i Göteborg.

Annelie Svensson och Anna Lytsy med blommor på Normal Salong
Fru Freud och jag i QX Shop

Fakta
Fru Freud och jag är Anna Lytsys 14: e bok och andra roman.

Officiell utgivningsdag på Normal Förlag är den 9 juni, men boken finns i handeln redan nu.

Fru Freud och jag är en utvecklingsroman och en inifrånskildring av en psykoanalys – och en skildring av det mirakel som en sådan kan vara på en människas vandring från att vara desperat sökande till att känna sig hel.

Romanen handlar om en kvinna som lever tillsammans med sin själsfrände, Leo Lykke Lind. Paret lever i illusionen att de räddar varandras liv. Dagarna och nätterna präglas av hetsiga gräl och passionerade återföreningar. Sakta förstår huvudpersonen att förhållandet håller på att göra henne galen, och den enda räddning hon kan se som finns inom räckhåll är psykoanalysen. Under sju år besöker hon fru Freud och ligger på hennes soffa, det är en säkerhet från vardagen, dock knappast en oproblematisk sådan. Men när hon blir handlöst förälskad i sin arbetskamrat Nika, ungefär samtidigt som hon blir gravid med Leo, är den soffan viktigare än aldrig förr. Nu om någonsin finns det behov av psykoanalys.

Anna Lytsy är journalist, författare och föredragshållare och har arbetat för bland annat Gotlands Tidningar, Dagens Nyheter och Tidningen Vi. Hon debuterade som författare 1997 med romanen Genom ön.

Källa: Normal förlag