På torsdag blir det en helkväll som börjar med boksigneringar och försäljning i förlagets lokaler och slutar på Strand med fest, tal och dans. Annika Hamrud är en av förlagets författare, och också en av dem som tagit initiativ till aktionen.

– Det finns en tradition i queervärlden med stödfestande där man förväntas spendera pengar, så när det blev känt att Normal hade problem kom många med samma idé.
Förlaget har gett ut över 40 titlar och på bokmässan i höstas köpte återförsäljarna mycket. Sedan kom krisen, och eftersom boklådorna har full returrätt blir det tufft när man plötsligt ska betala tillbaka de pengar man trott sig ha tjänat in.

– Normal har inte så stora marginaler, och förr kunde man gå till bankerna, men nu är även de försiktigare, konstaterar Annika Hamrud.

Normals svårigheter är en del av lågkonjunkturen, men Annika Hamrud tycker att det är extra lovvärt att backa upp ett förlag som detta.

– Om man tycker att det är kul att det kommer queerlitteratur så är det värt att stödja. När Normal kom hakade andra förlag på och började ge ut queera böcker. Det skulle vara en tråkig signal om Normal gick under, och förlaget skulle inte ersättas av andra. Alla småförlag drivs av idealism, säger hon.

Själv tycker Annika Hamrud att förlaget står för den bredd som finns i queervärlden eftersom det ger ut allt från tunga avhandlingar till schlagerböcker.

Vad kommer hända på torsdag?
– Det blir bokshopping och stödfest! Tiina Rosenberg ska hålla brandtal och DJ:a. Chiclitförfattaren Denise Rudberg kommer att sälja skrivarkurser och så uppträder burleskgruppen Bearded Ladies från San Francisco.