Tatuerad Jesus i Berlin

Konstnären Lee Wagstaff gjorde sig för några år sedan ett namn genom att som examensarbete från London College of Art ställa ut ett gäng självporträtt där han fotograferat sin egen kropp som han från topp till tå fyllt med tattueringar. Det var ett projekt som tog fyra år att genomföra, och bestod av symboler och mönster som hade både historiska och religiösa referenser, och som kan återfinnas i kulturer från spridda delar av världen.
Fotografierna fick stor uppmärksamhet, bland annat för att han låtit tattuera in ett hakkors i ett brinnande hjärta (klassisk katolsk symbol för Kristi heliga hjärta och som tatuering känd under namnet The Sacred Heart) mitt på bröstet, och han florerade i diverse gaymagazin som en uppstickare inom modern konst.
Han fortsatte efter det att utforska religiös symbolism och tatuerade män och ställde för ett par år sedan ut serien Apostles för första gången. Serien består av tretton porträtt av tatuerade män i olika åldrar, som var och en porträtteras som en av Jesus tolv apostlar, med konstnären själv som Jesus.
Valet av modeller är en kommentar till den klassiska tolkningen av Jesus och hans apostlar som något skinande rent och gudomligt, medans det i själva verket handlade om människor av kött och blod som hade hängivit sig så totalt att de blev till något övermänskligt.
Wagstaff leker med tanken att Jesus och apostlarna på sin tid var en slags outsiders som inte var helt rumsrena och som av vissa sågs som vilda och rebelliska. Med sina fotografier vill han ge en annorlunda bild av hur man kan gestalta porträtt med ett religiöst tema.
Bilderna visas på Galleri Rise Berlin fram till den tionde maj. Galleriet som funnits sedan 2007 är förutom utställningslokal en screentrycksverkstad, och galleristerna arbetar mycket nära de konstnärer som man ställer ut. Man handplockar enligt dem själva ”det bästa ur samtida konst” och har ett starkt homotema i valet av konstnärer. Bland tidigare utställda konstnärer finns franska tecknaren Christophe Chemin och brittiska fotografen Matthew Brindle, som båda utforskat och använt sig av sin homosexualitet i sin konst.