På Adelgatan 4 i Malmö, nära centralstation, ligger en restauranglokal med anor från 1307. En minst sagt gala adress i staden. Redan våren 1970, när teaterupppsättningen av amerikanska ”Boys in the Band”, eller ”Oss pojkar emellan” som det svenska namnet är, fick upp gayfrågan på dagordningen i stan, så beslutade hotelldirektör Kolbjörn Dalheim att källaren till hans Hotell Tunneln skulle blir ett gayvänlig klubb.
Så Trocadero blev från den stunden för alltid kopplad till gaylivet i Malmö. ”Lokalen är snygg. Från garderoben kommer man ner i gamla källarvalv, ett avlångt rum med gång i mitten och bord vid sidorna. Längst fram dansgolv och bakom den en scen,” står det i gaytidningen Viking (som sen kom att heta Revolt). Tidningen tycker att Kolbjörn skapat ett ”trevlig stämning” med ”Johnny i baren, rara flickan Ingalill och Johnnys vän, som sköter musiken”.
Kort efter att Trocadero blir gayklubb startar Vikings redaktör Michael Holm, hans partner Geurt Staal, Carina Höfding och Lars Hector den 1 april 1971 Club Max på Östra Förstadsgatan 16. Just Lars Hector blir från det snabbt ett namn som också kopplas till Malmös gayliv. Tight kopplad. För efter att Club Max, som både varit mötesplats, debattklubb och disco, blivit till en RFSL-avdelning och flyttat ut och ”nya innestället” klubb Masken tagit över lokalerna med ”Ronnie, Gert och Waleria”, så drog Lars Hector vidare till ny adress. Juni 1972 öppnar han Gay House på Per Weijersgatan 8. I starten öppet dagligen från 16 och med tydlig neonskylt utanför. Gay house lever kvar, och blir både ett barhäng för de som vill förändra Malmö och Sverige och ett poppis disco.
När tvåårsdagen firas ser ”Merry Lou” till att gästernas champagneglas är välfyllda! Stämningen är på ”toppnivå hela kvällen” till ”de sexigaste killarna, till eggande musik, kastar sina kläder”. Den 27 mars 1978, onsdagen före påsk, attackerades Gay House av ”minst 50 personer” som klassades i tidningarna som ”raggare”. Lars Hector hittade senare en brandbomb i lokalen och hotades till livet via telefon. Och några dagar senare så blev det andra gaystället, Tintomara, också utsatt. Det blev ett allvarligt trauma för gaymiljön i Malmö. Polisen anklagades för passivitet och JO-anmäldes av Valentin Sköld samtidigt som nya aktivistgrupper bildades. Men Gay House får sig en knäck, läggs ner och Lars Hector börjar nu leta vidare.
Och tro det eller ej. Den 9 februari 1979 öppnar han åter Club Trocadero på Adelgatan 4 med 20 kronor i entré ”när det är show”. På scen ”Merry Lou” (”när hon sjöng ‘Sången om syrsor‘ tjöt bögarna”, som Hector sa i QX 1998) och Norrköpings stolthet, draggruppen Dragkedjan bestående av Dynamite Daisy, Transylvania och Sissy le Queer i regi och koreografi av Svend Bunch. Och Lars Hectors partner sedan 1973, arkitekten Abelardo ”Abbe” Gonzalez stod för nyfixade inredningen.
Tiden var nu mogen och ”Troccan” blev under Hectors ledning snabbt en succé! Och såklart är Ingalill som var med redan 1970, kvar! Lars Hector som minst sagt är en driftig man, idag KD-politiker i hemstaden, har gett ut en egen bok om Trocaderos historia och har en hemsida, clubtrocadero.com, där han bland annat berättar att hans mål var ett ställe ”helt utan segregation”. Eller som han berättar att de formulerade sig på 70-talet; ”hit kan du komma i sällskap med din katt”. Det var, säger han, syndens näste för ”oss som var lite tokiga”.
Troccan var ett inneställe av hög klass, här hängde såklart After Dark när de var på besök, här stod Anita Lindblom och underbart energiska Peter Kleinwichs på scen och här var Git Gay gäst. Eller hon var snarare Gästernas Gäst assoluta av allt känt folk som passerade den skånska huvudstadens hot spot.
Fram till Luciadagen 1983 eskalerade festen. Men den dagen greps Hector av polis anklagad för skattebrott. Mediauppmärksamhet, gäster som svek och tre veckor i häkte tog musten ur honom. Trots att han senare frikändes så stängdes nattklubben i början av 1984.
Adelgatan 4 var dock inte med det helt slut som gayadress. I september 1998 öppnades lokalerna igen för en mixad gaypublik med budskapet ”På Adelgatan finns inga gränser”. Och den 12 februari 1999 tog de tillbaks namnet Club Trocadero. Efter det har lokalerna varit klubb även för bland annat Joakim Nilsson som fixade gay och mixade fester på ”The Tunnel” i början av 2000-talet.
Till slut ebbade Adelgatan 4 ut som gaydestination. Idag ligger den libanesiska restaurangen Mahalle på den legendariska gayadressen.
CLUB TROCADERO
År: 1970-1983
Adress: Adelgatan 4
Ligger här idag: Mahalle Malmö
Uppdaterad 2025-01-25