”För första gången kunde Stockholms gaypublik få ny musik presenterad på en egen klubb”.
Så skriver gaytidningen Reporter i marsnumret 1990 i sin hyllning av nya klubben Paradise. Klubben öppnade gaykvällar onsdagar med start den 7 februari då också Army of Lovers stod på scen.
Bakom klubben stod skivbolaget SweMix med Dagge Volle, mer känd som Denniz Pop, och Emil Hellman som bland annat skapade konceptet och namnet liksom var resident DJ, med en uppsjö av sin tids hetaste DJs att tillgå.
Premiären besöktes av en ”överraskande stor publik” och tonen sattes redan första månaden klubben hade öppet med Larza Wilhelmsson och Stuttgart Grüppe som stod på scen.
– Får vi roliga vardagskvällar med en gaypublik hoppas vi att det kommer smitta av sig på helgkvällar också, sa Dagge Volle till Reporter inför öppningen.
Och det blev poppis. Redan i mars öppnades Paradise upp även på fredagar.
För RFSL-Husets discotek ”Pride” (eller ”Landstinget” som det kallades i folkmun) blev det bråda tider att svara på den nya konkurrens som uppstått. De ganska så nya arrendatorerna av verksamheten, med Marcus Goldberg i spetsen, förklarade i Reporter att man nu behövde rycka upp sig. För att möta Paradise onsdagskvällar testade Pride på att göra en ”Rock n Roll”-kväll. Just den satsningen höll inte så länge dock.
Själva lokalen för den nya heta 90-talsklubben var den redan väl kända klubben Ritz i T-banenedgången under Hotell Malmen. Här hade den ballaste av balla klubben, Zanzibar, samlat crème de la crème på torsdagarna och när Paradise öppnade sina onsdagar hette torsdagsklubben BatClub, med en stor trendmedveten gaypublik bland gästerna. Helgerna hade sedan länge varit en tung klubb och rock-scen med bland annat Imperiet på scen.
I reportaget från öppningskvällen konstaterades att när portarna slog upp vid 22 var det tjejerna som började fylla upp och vid midnatt fylldes klubbens lokaler och dansgolv på av gaykillarna. En stor stark kostade 38 kronor, vilket noteras som ”dyrt”.
När Reporter hösten 1992 publicerar bilder på Stockholms unga flat- gay- och drag-profiler som hängde på Paradise damtoalett berättas att klubben varit ”en oas där man kunde andas”.
Emil Hellman berättar för QX att ”vi hade både Pet Shop Boys, Andy Bell från Erasure och en hel hög andra engelska och amerikanska sångare och sångerskor som gäster på VIP hyllan bakom dj-båset. Det är nog det stället som har haft mest såna besök av alla jag har spelat på.”
Om stämningen på Paradise skrev Reporter: ”Folk dansade på högtalarna och släppte loss rejält nere på dansgolvet och runt om stod alla som vilade sig eller bara tittade på och gungade med”.
Redan sommaren 1990 hyllade DN På Stan klubben som därmed fick mer heteropublik. Livsfarligt för gayklubbar! Men Reporter kunde konstatera att ”Paradise har stått testet.” Dansgolvet har bästa musiken och ljudnivån konstaterades så ”ett Stockholmsbesök är helt enkelt inte genomfört om man inte besökt Paradise”.
Skandal blev det dock när SweMix, skivbolaget bakom klubben, släppte Dr Albans låt ”Man &Woman” i december 1990 på albumet Hello Africa (The Album) med en anti-homo-text och refrängen ”God created man and woman, not man and man”. Det blir ett himla liv i media och bland gayaktivister i Sverige och internationellt. Reporter ställer kritiska frågor om SweMix ansvar till Dagge Volle och han surnar till rejält och fattar inte varför gaytidningen Reporter ens ställer frågor om homohatiska texter. I det följande numret drogs annonseringen från Paradise tillbaks, så arga blev de på SweMix över att ha blivit ifrågasatta. Men det hela lugnade ner sig med tiden och Paradise fortsatte med de populära gaykvällarna.
Den 6 december 1991 stängs klubbens onsdagar. Publiken ville inte komma mitt i veckan längre. RFSL-Husets ”Pride” räckte för Lill-lördag.
I stället öppnade SweMix-gänget med medarbetaren och centralgestalten i Stockholms gaynöjesliv på 90-talet Eva Bergström i spetsen, baren och restaurangen OZ på Sankt Eriksgatan. Ännu en rejäl succé var etablerad.
Den första maj 1992 stängde Ritz och SweMix sin gayklubb Paradise. Gästerna på Malmen hade tröttnat på den fantastiska house-musikens dunkande! Men ett annat Paradise skulle uppstå igen. Mer om det framöver.
PARADISE
År: 1990 – 92
Adress: T-baneuppgången Medborgarplatsen, Folkungagatan 47
Ligger här idag: Scandic Malmen hotellverksamhet