1988 firades för första gången ”National Coming Out Day” i USA. Datumet, den 11 oktober, valdes för att fira den andra ”National March on Washington for Lesbian and Gay Rights” som hölls året innan och samlade imponerande omkring 750 000 deltagare.
I Sverige har det inte riktigt tagit fart med komma ut-dagen. Men nu är det dags med en hel Coming Out-helg på Club Backdoor.
–Vi ville fira det när det föll så bra om i kalendern, säger Club Backdoors klubbchef Linus ”Vanity Vain” Mauritz till QX. Det är ett firande för oss alla som öppnat garderoben, kommit ut ur, ställt den på glänt eller så enkelt som ännu inte kommit ut. Ett safe space!
Hur ni kom på idén med temat?
– Vi vill jobba mer med teman, just för att det alltid ska finnas något som passar alla. Haris som är vår social media manager, kom med denna briljanta idén!
Hur var det för dig att komma ut?
– Jag har nog aldrig riktigt kommit ut och sagt ”jag är bög”, det gjorde alla andra åt mig. I min uppväxt var jag extremt mobbad, så kidsen tvingade väl ut mig mer eller mindre. Jag tror att dagens generation av ungdomar har en helt annan syn och acceptans. Önskar jag också fått uppleva det. Dock har jag alltid haft världens finaste familj som aldrig ifrågasatt eller dömt mig, så hemma var mitt safe space.
Har du råd till andra som är på väg att ta steget?
HOPPA UT UR GARDEROBEN! Det är så trångt och mörkt där inne. Det finns alltid de som tar emot dig, tro mig!
Vad händer under helgen?
 – Vi har Martin Carl, Leo B, Emilio och Paradiset, ett gäng hbtqia och allierade, som styr musiken under helgen! Jag är där och svassar runt och bjuder på godis!