Det är naket, politiskt och glamoröst. Stockholm Burlesque Festival är tillbaka och i år är det 12 året i rad arrangörsparet Fräulein Frauke och JB anordnar festivalen. Den här gången på Södra Teatern och Nalen. QX har pratat med Fräulein Frauke.

Fräulein Frauke, vad ser du mest fram emot under festivalen?
– Oj, det kommer vara så mycket kul som händer i helgen. Det blir mingel, fest, show och mycket mer. Det är också fantastiskt att ha så många burleskstjärnor på plats från hela världen. Sen ska jag själv uppträda med ett nytt nummer, jag är så peppad! (skrattar).

Hur kommer helgen se ut?
– Fredagen kommer bjuda på en teatershow med olika framträdanden. På lördagen har vi Burlesk marknad, workshops och ”glitterjunta”. Under kvällen blir det ännu mer akter, Octbooberfest Tasseltwirl-tävlingen och till sist klubb. Vissa akter är super sexiga, andra är roliga och vissa är mer politiska.

Octboobrtfest Tasseltwirl tävling, vad är det?
– Det är en välgörenhetsgala där vi donerar pengar till Cancerfonden. I samband med den anordnar vi en tasseltwirl tävling. Tasseltwirl är ett powermove i burlesk, ofta i slutet av en akt, där artisten har två tofsar fästa på bröstvårtorna eller andra kroppsdelar. Sen skakar man på brösten så att tofsarna snurrar vilt men glamoröst (skrattar). Det som är fint med burlesk är att det är sexigt och roligt men samtidigt tar upp seriösa frågor.

Sigi Moonlight och Lilly SnatchDagon från Storbritannien är två medverkande vid Stockholm Burlesque Festival

Vi pratade även med årets värdinna Lily SnatchDragon och en av akterna Sigi Moonligt, som båda är från Storbritannien. Tillsammans är de med i The Bitten Peach, en queer kabaré med enbart asiatiska artister. Sigi är även dragking i gruppen Pecs Drag Kings.

Lily, vad tycker du man som gäst bör ha i åtanke inför festivalen?
– Kom med ett öppet hjärta och ett snuskigt sinne! Du kan förvänta dig att gråta, skratta och se olika typer av konst du aldrig hade kunnat föreställa dig. Men förvänta dig också att bjuda mig på en drink (skrattar).

Vad ser du mest fram emot?
– Oj! Jag måste nog säga tasseltwirl-tävlingen. Det kommer bli löjligt bra. Jag är så taggad på att besöka Stockholms Burlesque Festival. Det är en ära att få uppträda och vara festivalens värd.

Sigi, vad ser du mest fram emot?
– Jag ser framemot att se burleskmarknaden och att möta alla artister, men också att se Stockholm såklart. Det är första gången jag besöker Sverige, så det känns kul att träffa en ny publik. Min akt är ganska ”brittisk” så jag är nyfiken på hur den svenska publiken kommer ta emot den.

Förklara vad menar du med ”brittisk”?
– Här i Storbritannien finns det något som heter fish fingers, av märket Birds Eye jag tror ni i Sverige kallar det fiskpinnar. På loggan av fiskpaketen finns en gubbe som heter Captain BirdsEye. Han är lite av en ikon i England och jag klär ut mig till honom. Jag kan inte säga för mycket men jag kan avslöja att akten innehåller en fiskpinne-dildo. Mer än så säger jag inte (skrattar).