Till helgen är det stor baluns på Club Backdoor i Stockholm, en klubb som haft problem med negativa rykten och publicitet och vars alkoholtillstånd är ifrågasatta av myndigheterna.

Men till sjuårsjubileumet nu i helgen är det nya friska tag som gäller.

Som ny klubbchef för verksamheten i Backdoor har Linus Mauritz, mest känd som dragartisten Vanity Vain, tagit över och avtalet med det hårt kritiserade vaktbolaget har sagts upp. Nu är vakterna anställda direkt av Fars Förortsrestauranger, som driver såväl Club Backdoor som grannklubben Colosseum.

Att Linus ”Vanity Vain” Mauritz blivit Backdoors nya klubbchef är kanske förvånande för de som följt honom på sociala medier. På sensommaren gick han ut med informationen om att han blivit uppsagd från klubben.
– Det var en uppsägning av ekonomiska skäl, säger han. Men efter sommaren har eventverksamheten förändrats och saker fallit på plats.

Det är en tydligt engagerad och sprudlande ny klubbchef som berättar om planerna framöver.
– Vi har nog varit lite inåtvända och haft en attityd av att vara störst, bäst och vackrast, men det är dags att öppna upp och få folk att vilja komma hit, säger Linus till QX och menar att han vill gå tillbaka till var Backdoor kom från.

– Vi har till exempel varit för dyra och vill komma tillbaka till att det är fri entré första timmen och sedan höjs entréavgiften successivt under kvällens gång.

Så var det väl för några år sedan?
– Ja precis, alla har ju inte råd med entréavgiften. Dessutom vill jag öppna upp för mycket mer samarbeten. Jag står här med ”öppna dörrar”. Vi är en jäkligt stor klubb så har man en idé är det ju bara fantastiskt att kunna använda våra lokaler.

Det märks att Linus Mauritz brinner för att ta Backdoor vidare.

–  Varför jag känner en sån dragning till just Backdoor är för att jag varit här sedan start. Vanity Vain har fått blomstra och utvecklas i de här lokalerna. Det är så naturligt och rätt för mig. När jag började med drag fanns inte den scenen riktigt i Stockholm. Därför vill jag nu ge vidare och vara en safe space där man skall kunna utveckla sitt artisteri och sin läggning.

Han nämner bland annat musiken.

– Vi har våra resident DJ:s som är fantastiska. Jag vill dessutom få in lite nytt. Härliga queer-DJ:s som kanske inte har så många spelningar. Dessutom vill jag framöver ha fler tydliga teman, mer events och att det kan hända saker i veckorna. Det skall vara en klubb som erbjuder något för alla.

Linus ”Vanity Vain” Mauritz berättar sedan att det arbetas med planer för en Backdoor Festival.

– Då öppnar vi upp alla lokaler och kommer kunna erbjuda något för alla.

Men exakt när det blir av vill han inte säga ännu.

Serveringstillståndet i fara

Smolk i bägaren är att Tillståndsenheten i Stockholm beslutat att serveringstillståndet skall dras in för Fars Förortsrestauranger och därmed både för Backdoor och grannklubben Colosseum. I det tjänsteutlåtande som är underlaget finns en rad rapporter från maj 2022 och framåt från poliser som varit på plats för att kontrollera nykterhet och ordning. Det finns flera anmärkningar mot både Colosseum och Backdoor. I våras greps och senare dömdes dessutom en av ordningsvakterna efter att ha våldtagit en ung kvinnlig gäst i personalutrymmena. Sju anmälningar om våldtäkter utförda i Backdoors lokaler har gjorts, vara en mot en man och sex mot kvinnor. Polisen har jämfört med situationen på andra nattklubbar och menar att det är ovanligt många som blivit anmälda just i Backdoors lokaler.

Från Fars Förortsrestauranger påpekas i sin tur att det sedan maj 2022 genomförts kring 100 besök från polisen och ”endast” vid 16 tillfällen har det funnits anmärkningar mot antingen Colosseum eller Backdoor.

Fars Förortsrestauranger skriver även att de två ställena tillsammans är Sveriges största nattklubb och att de har haft 150 000 gäster sedan de återöppnade efter pandemin. De påpekar även att antalet anmärkningar minskat efter 2022 vilket de menar är ett resultat av att rutiner skärpts till. Dessutom säger de att de har regelbundna avstämningar med polisen.

Nu senast har avtalet med det vaktbolag som dragit på sig mycket kritik från såväl gäster som myndigheter sagts upp och vakterna är enligt vad som skrivs i svaret till Tillståndsenheten idag direkt anställda av Fars Förortsrestauranger.

Till QX vill ansvarige Onur Atkar inte säga mer än det som de skrivit i sina svar till Tillståndsenheten.

Fars Förortsrestauranger har överklagat Tillståndsenhetens beslut så nu ligger frågan hos Förvaltningsrätten i Stockholm. Fram tills beslut tagits i domstolen så kan Backdoor fortsatt sälja alkohol.

– Nu tänker vi att juridiken har sin gång, är det Onur Atkar säger till QX

7 års-jubileum i helgen

Så ännu så länge fortsätter festen och till helgen är det sjuårsjubileum som gäller. Till festen är även Club Backdoors första klubbchef inbjuden.

Martin ”Miss Inga” Johansson kommer och firar med oss. Hon kommer stå på scen på lördag och jag har sagt till henne att hon skall lämna över stafettpinnen till mig, säger Linus med ett skratt. Det kommer bli en skitrolig helg med Drag Kings och Drag Queens och dessutom en tatuerare och en massa happenings.