Vad betyder ett sådant här event för Västerås?
– Oj! Nej men väldigt mycket! Västerås har inte haft det bästa ryktet när det gäller hbtqia+frågor. Vi på Konstigt-Bra vill motarbeta att man som ung homosexuell person inte känner sig trygg. Det har varit ganska tomt här när det gäller queera ytor, så vi ville skapa ett eget klubbtillfälle. Alla sticker till Stockholm, men jag tycker att det borde finnas något i Västerås.

Vad gör man som hbtqia+person i Västerås annars?
– Alltså, det har inte funnits så mycket att göra, så nu har det blivit som ett ljus i tunneln eftersom fler saker börjar hända. Bland annat skall RainbowpartyMadame Josephine också börja. Jag, som 19-årig homosexuell man, har känt en enorm saknad. Risken i en småstad är att man inte agerar, men nu har vi gjort det. Det som präglar vår grupp är det hårda arbetet.

Vilka är Konstigt-Bra?
– Vi har funnits i stan i tre år och vi finns främst för att främja ung queer konst och arbetar med all typ av queer konst eller uttryck, som drag och burlesk. Vi vill nå ut till unga, specifikt personer från 15 till 25 år. Man ska kunna känna att man samlas med folk man känner samhörighet med, folk som tänker lika. Det ska kännas som en stor familjefest. Vi vill också motarbeta homohatet som finns. Det är också viktigt att vi pratar om det, annars hamnar det i skymundan. Vi har liksom hamnat under radarn. Vi är Sveriges sjätte största stad, vi borde göra bättre ifrån oss, punkt slut.

Hur märks hatet?
– Jag måste liksom tuffa till mig när jag ska hem från klubben. Jag är inte samma person som har dansat på klubben med kompisarna, utan jag måste bli en macho-version av mig själv. Det känns som att hatet finns i skuggorna. På Pride här i Västerås har det varit misshandel och glåpord, sånt sätter spår i en. Man vågar inte uttrycka sig själv. Jag tror inte att jag någonsin under hela mitt liv har sett två homosexuella män hålla hand här. Det är lite skrämmande att det är så. Så nu vill vi skapa ett event där vi känner oss enade och där vi inte kommer tolerera hat.

Vad menas med Brat-party?
– Det ligger lite i tiden. Det är inspirerat av Charli XCX, Boiler Room och elektronisk musik. Temat är ”Don’t look at the DJ” eftersom kvällen ska handla om att vi istället ska titta på varandra och älska varandra. Det låter kanske lite klyschigt, men det är så det är (skrattar).

Vad kommer hända under kvällen?
– Det är lite hemligt, men det jag kan säga är att det blir en utomhusfest med ett otroligt ljudsystem. Det kommer vara sex musikakter, lite reggae, dragqueens och DJs som får gå bananas.