1948 öppnade baren Cosy i Köpenhamn på västra delen av Studiestræde, eller ”pisserenden” som gatan heter i folkmun. Köpenhamns mesta gaymecka som förutom Cosy även har ställen som Masken, Jailhouse, Amigo Sauna, gay och bdsm-butiker och nyöppnade Trixie.
Cosy bar som varit sinnebilden för övriga skandinaver av hur liberalt och frisinnat Köpenhamn är. Här kunde man, långt från svenska och norska restriktioner sent på natten, eller tidigt på morgon om en så vill, bara trilla in för en sista öl eller shot. Eller en första. En bar där bitchiga danskar brukar kommentera nykterhetsnivån hos tillresta. Och ja, svenskar och norrmän är gärna överförfriskade, men jag kan trösta er alla med att danskarna inte håller tillbaks de heller.
Till Cosy gick man efter dansen, innan saunan, eller tvärt om. I den trånga lokalen var det show, dans, kärleksstunder på toaletterna. Kärlekstunder som kunde bli så heta att det installerades speciella handtag, så kallade bollestænger (knullstångar) som de älskogssinnade kunde greppa tag i och därmed bespara toalettstolen från allt för vildsint hantering. En uppfinning som. spritt sig till andar gaybarer i den danska hiuvuidstaden.
Att Cosy funnits så länge, gör den därmed till en av Europas tills på fredag absolut äldsta kvarvarande gaybar i världen. Eller, det finns diskussioner om hur gay baren egentligen var i starten. Danska, i papper nyligen återuppståndna, Out and About, skriver att mellan 1948 till 1951 så var det nakendansöser som baren lockade manliga gäster med, så kanske var homofila herrar inte riktigt så intresserade ändå. Först därefter, strax efter att den nordiska regnbågsrörelsen startade i just Danmark, blev det en bøssebar. Men åndå, nyligen avsomnade Die Alte Lampe i Wien öppnade först 1956.
I modern tid är det först och främst familjen Hansen/Lantz som drivit baren. 1973 tog paret Ole och Britha Hansen över det som var en lite tjusigare restaurang med vita dukar och egen pianist. Paret öppnade även Martini Bar, som var ett morgonvärdshus (nä, sånt finns inte i Sverige) och som var verksamt fram till början av 80-talet. Out and About berättar att bögarna i Köpenhamn var misstänksamma mot Britha (Ole tyckte de från start var en tjusig karl) de första åren men till slut kom hon att få smeknamnet ”homovärldens” Florence Nightingale.
Inte minst blev det ett namn hon förtjänade under aids-epidemins värsta tid. Många i personalen, berättar Out and About, blev sjuka och avled. Många hiv-positiva och aids-sjuka kunde hos Cosy hitta en fristad trots, berättar tidningen myndigheters och polisens trakasserier och bögknackarna som hängde på gatan utanför. Personligen fick hon även uppleva sorg när hennes man Ole avled 1985 efter en lång tids sjukdom.
I mitten av 90-talet uppstod fler ställen som lockade gaypubliken och det var nära att Britha gav upp. Men dottern Camille Lantz som tagit över ansvaret mer och mer ville ändå pröva igen och reste till Amsterdam för att bli inspirerad. Väl tillbaks byggdes lokalen om så att baren fick sällskap av DJ-bås ett litet dansgolv. Det gjorde susen! 2006 tog Camille över helt som ägare. Dragshower och stolt del av Prideparaden blev viktiga ingredienser i Cosys profil. Och Camilla fortsatte sina föräldrars kamp mot myndigheter. 2014 ville kommunen begränsa öppettiderna och tvinga Cosy att stänga ”redan” klockan 06 på morgonen från att tidigare ha kunna hålla öppet till 10 på förmiddagen. Camilla och Cosy vann!
Men både myndigheter och boende i en allt mer gentrifierad Indre by började tycka det var lite väl stökigt och ljudligt runt Cosy och det blev slitsamt att driva stället. Efter en tid, med renoveringar, kontaktsajter och så apparnas tillkomst som stal uppmärksamhet från alla uteställen liksom ett eget familjeliv gjorde att Camilla Lantz 2020 valde att sälja till nya restauratörer.
Baren profilerades tydligare som en queer fristad öppet till 05 på morgonen, men nu tvingas även dessa kasta in handduken för att den 31 maj 2024 ha öppet en sista kväll för queer-klubben Cosy Bar.
Ta tåget över sundet och delta med resten av Köpenhamn i gravöls-festen!