Tan France är aktuell med en dokumentär där han berättar om sina egna erfarenheter av att bleka sin hy, en press som han kopplar till colorism inom sitt community. Inför premiären gästade han morgonprogrammet This Morning där France blev personligare än någonsin förut.

Det är när programledaren Phillip Schofield frågar om det stämmer att han blev misshandlad som femåring som Queer Eye-stjärnan berättar om rasismen som han fick utstå under sin uppväxt i Storbritannien.

– Det var inte första gången och det var inte sista gången. Och det är anledningen till att jag inte bor i Storbritannien idag.

– Jag var fem år och jag var på väg till skolan själv. Den låg bara ett kvarter bort, en promenad på två minuter. Min mamma arbetade varje minut som Gud gav och min bror, som jag vanligtvis gick med till skolan, var hemma sjuk. Så jag behövde gå ensam. På väg dit misshandlades jag av en grupp män som sedan lämnade mig för att dö.

Schofield blir märkbart ställd över vittnesmålet, men France gör klart att det inte var en ovanlig händelse i staden Doncaster.

– Det var vanligt, det hände väldigt regelbundet. En av anledningen att jag ville börja bleka min hy var för att jag inte ville att folk skulle förstå direkt att jag var asiat. Jag tänkte att om de bara trodde att jag var utländsk, så skulle de kanske lämna mig ifred.

 

Q