Oj voj vilken gala det blev i Helsingfors när den fjärde QX-galan hölls under ledning av Mikko Leppilampi och i arrangemang av Sami Montell.

En gala som samlade nära 500 på Savoyteatern där dans, show och en lång rad tal fyllda av smarta skämt. Gayklubben Hercules blev överlyckliga över att äntligen ta hem priset Årets Klubb efter att konkurrerande dtm fått det tre år i rad. Kvar på topp var dock charmiga Bear Park Cafe & KULMA som årets restaurang/bar.

Kvällens största applåd drog Helsingfors lutherska biskop, Irja Askola, ned när hon talade inför det sista priset. Efter att publiken äntligen tystnad framförde Askola en ursäkt till hela hbt-samhället för de kränkningar som kyrkan genom sin historia utsatt gruppen för. Sedan delade hon ut priset till det finska YouTube-fenomenet Tuure Boelius, som bara 15 år kom ut som gay i ett inslag som setts av över 250 000 personer. Förebild för de unga var även Årets Drag, Jere Sivonen, som med sina blott 18 år blivit en ny stjärna på den finska Drag-himlen.

QX Hederspris delades ut till Sandra Hagman som skrivit en bok om Finlands homohistoria under tiden 1894 – 1971. Årets hetero blev Juho Pylvänäinen, som gick med i Prideparaden i finska marinens del. En stolt militär som tar ställning för hbt-minoriteten.

– Det var svårare för mej innan jag kom ut från garderoben berättade Tuure backstage för QX utsände Johan Finne. Jag är bara glad att vara nominerad sa han. Youtubaren som man även kan se i Tom of Finland-musikalen i Åbo där han spelar barn i första akten.

– Alla visste nog jag var homo men när jag själv vågade säga vem jag är blev saker så mycket klarare.

Tuure har fått både negativa och positiva kommentarer på sina YouTube-inslag .

– Jag bryr mej inte om de negativa, säger han och lägger till.
– Varför skall man det?

Galan hölls helt på finska, med undantag av prisutdelaren och radiomannen Ted Urho som på svenska berättade om sitt dubbla minoritetsskap som bög och svenskspråkig och beroende av majoritetens välvilja.

Hela listan av pristagare hittar du på QX.fi