Ikväll är det 80-tals tema på Idol. Den 19-åriga deltagaren Lucas Schönefeld från Helsingborg intar scenen med låten Free Fallin’ av Tom Petty. QX har pratat med Lucas som 2022 blev den första som mottog Magnus Ragnvids stipendium för att lyfta unga hbtqi-personer i Skåne.

Lucas, du är med i Idol, hur känns det?
– Blandat! Vissa dagar känns det underbart, vissa dagar är man stressad över sitt låtval, vilket kan vara otroligt svårt. Sen har jag haft ett halvår på mig att komma in i den här bubblan. Det kan vara lite isolerande att hela tiden sitta på hotellrummet. Så man försöker spräcka den bubblan genom att ta promenader eller genom att träffa kompisar.

Finns det någon du klickat extra bra med av de andra deltagarna?
– Vi är en stor familj. Man hänger tillsammans på kvällarna, äter frukost, middag och lunch ihop. Vi går ju alla igenom samma sak så det är enkelt att förstå varandra. Men jag kan nog inte bara nämna en, man har olika människor för olika situationer.

Det är ganska många nervösa moment, hur hanterar du dem?
– Det är absolut jobbigt, men jag fick skippa att få besked efter solomomentet eftersom jag gick vidare direkt. Jag slapp gå i den där långa korridoren. Det kanske inte är det mest mysigaste stället att gå i. (skrattar).

Finns det någon du drömmer om att få jobba med?
Jacob Collier, han är otrolig. Jag gillar att han jobbar med olika slags genrer dessutom är han väldigt kreativ.

Jag har grävt runt lite i ditt förflutna innan Idol, vill du berätta lite om låten ”Light up my life” och den underbara omslagsbilden?
– Ja, absolut (skrattar). Det var en sångtävling i Rumänien som jag deltog i. Jag trodde inte att man fick göra covers, så jag sjöng en låt som två andra hade skrivit (Ylva & Linda). Men när jag kom till tävlingen var det massa småtjejer och killar som tävlade med covers. Nästan alla sjöng Let it go, let it go från Frozen. Och bilden, haha, det är en väldigt fin bild. Jag var ju väldigt söt (skrattar).

Du kan se Lucas Schönefeld sjunga på Idol på TV4 ikväll klockan 20.00 och på TV4 Play.