Vi är tillbaka till våren 2020 och Covid 19 sprider sig på ålderdomshemmet där karaktären Hanne arbetar. När hon märker att enhetschefen Katrin (spelad av Liv Mjönes), som också råkar vara hennes bästa vän sedan 30 år tillbaka, ljuger för anhöriga om smittspridningen på hemmet går Hanne till media. Filmen är inspirerad av radiodokumentären Det illojala vårdbiträdet om Stine Christophersen.
QX träffar Bianca som spelar huvudrollen Hanne.
Hur är det att skildra något som har hänt i verkligheten?
– Det är ett jättestort ansvar. Det finns personer knutna till just den här händelsen även om filmen är inspirerad av hela pandemitiden. Regissören Ella Lemhagen var noga med att det inte skulle finnas en enda falsk ton i filmen. Det blev också en slags emotionell meta-karusell inom mig eftersom vi hade med äldre statister. Man behövde inte skådespela kändes det som.
Hur mycket av Bianca tog du med dig i rollen som Hanne?
– Jag har jobbat med äldre som har funktionsvariationer. Men jag tog även med mig erfarenheten att säga ifrån och nervositeten kring att göra det. När jag har sagt ifrån har det handlat om sexism eller rasism. Nu handlade det bokstavligen om liv och död.
Vad gjorde du för research inför rollen?
– Jag hade lyssnat på dokumentären Det illojala vårdbiträdet långt innan, men sen lyssnade jag på den igen inför provfilmningen, jag tittade även på andra dokumentärer om demensboenden som Ella tipsade mig om och jag hälsade även på hos ett ålderdomshem.
Vad vill du att publiken tar med sig från filmen?
– Jag vill inte vara en känslomässig diktator men jag skulle ljuga om jag sa att jag inte har några tankar kring det alls (skrattar). Men jag hoppas att filmen ska leda till att anhöriga till de som gått bort och de som jobbar inom vården ska känna sig sedda av den här historien. Det är dessutom en visselblåsarhistoria. Om att säga emot när de som har makten vill tysta ner en.
Vilka filmer har påverkat dig starkt skulle du säga?
– Fucking Åmål. Jag såg den i skolan på högstadiet och väldigt många tyckte att den var äcklig. Men efter den filmen så hånglade jag och alla mina tjejkompisar med varandra (skrattar).
Har du några andra filmtips inför hösten?
– På SvT Play finns det en miniserie om Franz Kafka. Den är lekfullt berättad och är gjord som om det vore en komedidokumentär. Men även Super Charlie eftersom jag har en 4-åring hemma.

”Så länge hjärtat slår” har biopremiär idag 27 september.